Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.08.2014.

Veliko srce šabačkih sanitetlija



Odeljenje za zdravstvenu zaštitu Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile u Šapcu, na nivou primarne zdravstvene zaštite godišnje zbrine oko 2500 pacijenata sa teritorije Mačvanskog okruga. Sa dve lekarske, jednom stomatološkom ordinacijom, previjalištem, laboratorijom, apotekom, stacionarom i izolatorom kapaciteta 16 ležajeva, šabačka garnizonska ambulanta predstavlja bolnicu u malom.

Veliko srce šabačkih sanitetlijaKolektiv čine poručnik Nikola Pešić, lekar i komandir Odeljenja, poručnica dr Marinela Knežević, lekarka, major Ljubiša Vasić, stomatolog i medicinski tehničari stariji vodnik prve klase Dalibor Pašić, stariji vodnik Miloš Stojanović i vojni službenik Mileta Gligorić, laborant. Oni sedmično zbrinu oko 350 pacijenata.

Po rečima poručnika Pešića, u najintenzivnijim danima zdravstveno se uspešno obradi i preko 110 pacijenata, iako bi optimalan broj bio tridesetak pacijenata po lekarskoj ordinaciji.

Na zdravstveno zbrinjavanje u šabačkoj ambulanti oslanjaju se vojni osiguranici osam šabačkih opština, Šapca, Koceljeve, Vladimiraca, Bogatića, Krupnja, Loznice, Malog Zvornika i Ljubovije, udaljene oko 110 kilometara, pa je i sanitetsko vozilo u stalnom pokretu. Od svih motornih vozila u Rečnoj flotili, tokom protekle godine, njime je ostvaren najveći broj kilometara i to bez i jednog saobraćajnog prekršaja, što je svakako zasluga vozača profesionalnog vojnika Slavka Nešića.

Nevelika apoteka izuzetno je dobro snabdevena, pa se iz nje pacijentima izda gotovo 80 odsto propisanih lekova i sanitetskog materijala. Osiguranici nisu primorani da u nekoj značajnijoj meri lekove izuzimaju u civilnim apotekama, izlažući se dodatnim troškovima.

I pored toga što stomatološka ordinacija, koja raspolaže standardnom opremom, nije dovoljno popunjena stomatološkim materijalom, major Vasić tvrdi da se trude da svakome kome je potrebno ukažu pomoć.

Tokom nedavnih katastrofalnih poplava, poručnica Marinela Knežević, na čelu sanitetske ekipe, bila je angažovana takoreći dvadeset i četiri časa. Praćenje epidemiološke situacije i obilazak pripadnika Vojske Srbije angažovanih u rejonima poplava predstavljali su svakodnevni zadatak o kome kaže:

- Bio je to najbolji test osposobljenosti Odeljenja za rad u vanrednim prilikama koji smo s uspehom položili.