Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.08.2014.

Profesionalni vojnik pobednik u Guči



Dejan JevđićNagradu žirija za najbolji orkestar na 54. Dragačevskom saboru u Guči poneo je ansambl Dejana Jevđića iz Požege. Dejan je profesionalni vojnik u Vojsci Srbije još od 2002. godine. Okušao se i kao padobranac, a trenutno je u Centralnoj logističkoj bazi u Požegi.

Dejanovi najveći uspesi su tri „Zlatne trube“ u Guči, 2011, 2012. i 2013. godine, posle kojih je ove godine dobio najveće trubačko priznanje „Majstorsko pismo“. Zapažen uspeh orkestar je postigao u Poljskoj gde je u Lobezu osvojio prvo mesto na Međunarodnom takmičenju duvačkih orkestara.

Na ovogodišnjem Saboru u Guči predstavnik ruske ambasade uručio je Dejanu Plaketu „Zlatni vitez“, zasluženu na ovogodišnjem festivalu u Stavropolju u Rusiji.

U porodici Jevđić trubaštvo je višedecenijska tradicija. Još je Dejanov pradeda Joviša svirao trubu, a bio je trubač i u Prvom svetskom ratu. Trubu je nastavio da svira Jovišin sin, a Dejanov deda, Ljubo, a onda i Dejanov otac Aco.

Dejan je, sa braćom Slobodanom i Brankom, formirao devetočlani orkestar u decembru 2000. i već sledeće godine na takmičenju trubača zapadne Srbije na Zlatiboru osvojili su nagradu „Zlatiborska pletenica“ za najizvornije muziciranje.

Orkestar je do sada osvojio niz nagrada, imao više gostovanja u inostranstvu i niz nastupa u televizijskim programima, a 2005. snimili su prvi ~CD~ u izdanju PGP RTS. Repertoar je raznovrstan, od starih izvornih pesama i kola do novokomponovane narodne muzike, kao i muzike drugih podneblja Srbije, prvenstveno iz južne i istočne Srbije.