Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.08.2014.

Sastanak načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR



NGŠ Diković i komandant KFORNačelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandanta Kfora general-major Salvatore Farina sastali su se danas u bazi Kfora „Filmski grad“, u Prištini.

Reč je o sastanku na visokom nivou Zajedničke komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma. Ovu komisiju čine komisija komande Kfora i komisija predstavnika snaga bezbednosti Republike Srbije, a sastanci Zajedničke komisije održavaju se redovno na različitim nivoima od 1999. godine.

Glavne teme razgovora bile su upravljanje administrativnom linijom, mogućnost relaksacije vazdušne zone bezbednosti i budući pravci saradnje između Vojske Srbije i Kfora.

Generali Diković i Farina razmenili su i mišljenja o opštoj situaciji na Kosovu i Metohiji i bezbednosnoj situaciji duž administrativne linije. Dvojica generala su, takođe, razgovarala i o regionalnoj saradnji kao okviru za unapređenje bezbednosti na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

NGŠ Diković i komandant KFOROcenjeno je da saradnja Vojske Srbije i Kfora ima tendenciju napretka, a dostignuti nivo saradnje odlikuje se visokim stepenom poverenja i međusobnog razumevanja.

Generali Diković i Farina zahvalili su jedan drugom na profesionalnoj i korektnoj saradnji, budući da general Farina u septembru predaje dužnost komandanta Kfora.

Posle sastanka, pripadnici Vojske Srbije i Kfora odigrali su prijateljsku fudbalsku utakmicu na sportskom terenu baze „Bondstil“. Ova utakmica, koja je završena rezultatom 4:1 za Vojsku Srbije, predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje Vojske Srbije i Kfora.