Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.07.2014.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva



Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se sa novoimenovanim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Denisom Kifom.

Zaključeno je da je saradnja u oblasti odbrane najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje. Ministar Gašić uputio je poziv ministru Filipu Hamondu da u narednom periodu poseti Srbiju.

Gašić je posebno zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na inicijativi, finansijskoj pomoći i podršci u procesu uspostavljanja novog NATO Poverilačkog fonda, namenjenog delaboraciji i uništavanju viškova ubojnih sredstava u Republici Srbiji i unapređenju kapaciteta Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac.

Težišne oblasti saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva su vojno obrazovanje, odnosi s javnošću, vojna medicina i reforma sektora bezbednosti. Do sada je 14 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije završilo školovanje na Kraljevskom koledžu odbrane i Odbrambenoj akademiji. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe je podržalo Program učenja engleskog jezika za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. U oblasti odnosa sa javnošću, posebno je važna donacija za realizaciju projekta unapređenja nastupa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na internetu i društvenim mrežama. Takođe, tema razgovora bila je i mogućnost zajedničkog učešća na vojnomedicinskim vežbama.

Gašić i Kif razgovarali su i o značaju saradnje u oblasti izgradnje integriteta i prevencije korupcije. Ministarstvo odbrane Republike Srbije zainteresovano je i za razmenu iskustava u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije. Ministar Gašić zahvalio je Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva na doniranju 67 radio stanica za potrebe terenskih timova Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom katastrofalnih poplava.
photoFOTOGALERIJA