Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2014.

Predstava „Solunci govore“ za pripadnike Vojske Srbije



U Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“, večeras je izvedena predstava „Solunci govore“ za pripadnike Vojske Srbije iz komandi, jedinica i ustanova garnizona Beograd i kadete Vojne akademije.

Prema rečima direktora Akademije umetnosti u Beogradu Dušana Đokovića, želja Akademije bila je da pokloni 150 karata pripadnicima Vojske Srbije koji su učestvovali u pružanju pomoći u poplavljenim opštinama tokom vanredne situacije u Srbiji proteklog meseca.

- Želeli smo da im poklonimo „čas istorije“ u godini jubileja, kada se obeležava sto godina od početka Prvog svetskog rata, i da ih, na neki način, nagradimo za sve što su uradili u prethodnom periodu, rekao je Đoković.

Predstava „Solunci govore“ uvrštena je u zvanični program obeležavanja sto godina od Prvog svetskog rata. Rađena je prema tekstu Antonija Đurića, u dramaturškoj obradi i režiji Cisane Murusidze. Izvode je udruženim snagama studenti Akademije umetnosti Beograd i Akademije umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

Likove Milunke Savić, Budimira Davidovića, Miladina Miletića, Mijata Gredeljevića, Vojina Marjanovića i ostalih igraju Marija Đajić, Saša Simović, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić. U novoj postavci, glumac Ivan Bosiljčić kazuje govor regenta Aleksandra, Miodrag Radovanović Mrgud tumači crnogorskog kralja Nikolu, govor Arčibalda Rajsa Tanasije Uzunović, a poruku srpske majke kazuje glumica Branka Zorić Vasović. U predstavi je korišćen snimak Vase Pantelića koji kazuje zapovest majora Gavrilovića i „Plavu grobnicu” Milutina Bojića, kao i crkveno pojanje u izvođenju Olivera Njega i Vukašina Savića.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Солунци говоре | FLV