Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2014.

Memorijalna 16. regata



Na Dunavu i Savi u Beogradu u subotu 14. i nedelju 15. juna održana je ~XVI~ memorijalna regata "Zoran Radosavljević", u znak sećanja na pilota i jedriličara majora Zorana Radosavljevića, pripadnika 127. lovačke avijacijske eskadrile "Vitezovi" Vojske Jugoslavije koji je poginuo u odbrani otadžbine 27. marta 1999. godine.

Od starta regate kod Zemunskog keja do cilja na Ušću nadmetalo se 19 posada jedrilica u klasama "mikro" - dužine 5.5 metara sa tri člana i "krstaš" dužine preko 5.5 metara sa višečlanom posadom. U marini na obali Save između Mosta na Adi i Novog železničkog mosta takmičilo se 44 dečaka i devojčica do 14 godina u klasi "optimist".

U klasi "krstaš" posle sabiranja rezultata prvog i drugog takmičarskog dana prvo mesto je pripalo posadi broda "Imedžin", predvođene skiperom Draganom Stojsavljevićem, drugo mesto posadi broda "Min" sa skiperom Velizarom Pavlovićem a treće posadi skipera Edvarda Filipovića u brodu "Irupe". U Mikro klasi najbolji rezultat ostvario je "Mikrotoner" sa skiperom Đorđem Poznićem, drugi je bio "4ME" sa Jovanom Crnogorcem za kormilom a trećeplasirani "Nebo 1" kojim je upravljao Miodrag Dokmanović.

Regata "Zoran Radosavljević"Organizatori regate su društvo "Zoran Radosavljević", jedriličarski klub Zemun i Ministarstvo odbrane. Potpukovnik Svetislav Šoškić, koordinator regate, ističe da su značajnu pomoć pružili i MUP Srbije - Rečna policija, Ministarstvo saobraćaja, Lučka kapetanija, Prvo parobrodsko društvo i "Beomarine". Na pobedničkom postolju našlo se i troje kadeta Vojne Akademije koji su bili u posadama nagrađenih jedrilica: Dejan Jovanović Nikola Popov i Andrijana Luković.

Memorijalna jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава сестре Зорана Радосављевића | FLV
Регата | FLV