Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2014.

Vojska Srbije i danas u odbrani Srbije od poplava



Vojska Srbije nastavlja sa zaštitom, spasavanjem i pružanjem pomoći stanovništvu i organima vlasti na područjima koja su pogođena velikim poplavama.Danas će Vojska Srbije pojačati angažovanje na ojačavanju nasipa u rejonu Šapca, pripremiti i uputiti inžinjerijske mašine u Bajinu Baštu radi sanacije klizišta i izvideti rejon Novog Bračina kod Ražnja radi postavljanja teškog mehanizovanog mosta na Jovanovačkoj reci. Nastavlja se i angažovanje u drugim opštinama.

21.20 - Po zahtevima kriznih štabova Koceljeve, Obrenovca, Smederevske Palanke, Umčara, Surčina i drugih, kao i zbog potreba angažovanih sastava na ugroženim područjima, Centralna logistička baza izdala je na desetine hiljada ćebadi, kreveta, vreća za spavanje, gumenih čizama, ašova, vesala i drugih pokretnih stvari, radi pružanja pomoći građanima i priprema za smeštaj evakuisanih lica. Pripadnici Baze bili su angažovani na ojačavanju bedema u Gornjem Milanovcu i snabdevanju pitkom vodom u Smederevskoj Palanci, Lapovu i Kniću. Deo objekata ove najveće logističke jedinice Vojske Srbije pripremljen je za prihvat evakuisanog stanovništva sa ugroženih područja.

17.00 - Vod ABHO koji se nalazi u Ubu nastavio je rad na asanaciji i biološkoj dekontaminaciji prostora i poljoprivrednih dobara, u saradnji sa veterinarskom službom Vojske Srbije, republičkom veterinarskom inspekcijom, jedinicama MUP i Štabom za vanreden situacije opštine Ub. Samo u toku prvog dana angažovanja u selima opštine Ub, ovaj privremeni sastav iz Centra za usavršavanje kadrova ABHO izvršio je asanaciju i biološku dekontaminaciju preko 600 metara kvadratnih zgrada i okolnih prostora i uklonio više od 240 tela uginule stoke.

Asanacija i biološka dekontaminacija vrše se rastvorom 0,5-2%–im rastvorom hloraktivne materije natrijum-hipohloritom. Angažovane su 3 automobil-cisterne za dekontaminaciju ACD M78, 1 automobil-cisterna za vodu 3M, kao i uređaj za dekontaminaciju SaniJet C.921.

CUK ABHO priprema još jedan sastav jačine voda za dekontaminaciju za asanaciju terena i biološku dekontaminaciju. Radi sprečavanja širenja bolesti i zaraza od kontaminacije uginulih životinja, fekalnim vodama i kontaminiranim izvorima vodosnabdevanja, za asanaciju i biološku dekontaminaciju terena, priprema se i 246. bataljon.

U najviši stepen pripravnosti stavljena su tri voda za RHB dekontaminaciju. Na teren se upućuju i oficiri ABH službe radi koordinacije civilnih i vojnih kapaciteta na asanaciji terena, biološkoj dekontaminaciji, dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji poplavljenih područja.

12.45 - Deset helikoptera Vojske Srbije doprema vodu, hranu, medicinski materijal, opremu za bebe i druge potrepštine u rejone Sremske Mitrovice, Šapva, Koceljeve i Uba. Do 12 časova transportovano  3 tone vode za piće i 7 tona hrane, medicinskog materijala i opreme za bebe.

Pripadnici Vojske Srbije juče su evakuisali ukupno 1251 osobu, od kojih je 71 osoba evakuisana vazdušnim putem. Punjeni su džakovi i ojačavani nasipi na Savi kod Šapca, vod ABHO iz Centra za usavršavanje kadrova ABHO nastavio je sa asanacijom terena u Ubu, iz potopljenih objekata ispumpano je 15.000 metara kubnih vode. Vazdušnim putem dostavljeno je oko 13 tona vode i 13 tona hrane, medicinske opreme i opreme za bebe,a postavljen je i teški mehanizovani most preko Gledićke reke kod Godačice...

 
Fotogalerija - Vojska u odbrani Šapca

Video zapisi iz Šapca

Jedinice ABHO  u asanaciji terena i spasavanju građana