Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2014.

Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja



Institut za strategijska istraživanja obeležio je danas svoj dan -10. maj i 30-tu godišnjicu postojanja. Svečanosti u Domu Vojske Srbije prisustvali su državni sekretar Zoran Đorđević, pomoćnici ministra odbrane, predstavnici Minstarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi diplomatskog kora, zaposleni u Institutu, mnogobrojni saradnici, kolege i gosti.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović čestitao je svim zaposlenima  dan instituta ističući da razvoj naučno-istraživačke delatnosti u današnje vreme predstavlja suštinu održivog razvoja svake zemlje.

  - Naučno-istraživački kapaciteti već decenijama smatraju se izuzetno važnim resursom sistema odbrane, rekao je pomoćnik ministra i dodao da institut predstavlja jednog od glavnih nosilaca naučno-istraživačke delatnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i kao takav daje važan doprinos svojim strategijskim analizama i procenama bezbednosnih rizika naše države.

Obraćajući se prisutnima, direktorka instituta dr Jovanka Šaranović, rekla je da sistem odbrane Republike Srbije shvata važnost ujednačenog funkcionalno-integrisanog, sistemski uređenog i metodološki zasnovanog naučno-istraživačkog rada u sklopu društveno-humanističkih nauka.

- Imajući u vidu zadatke i namenu instituta predali smo obrazac za njegovu akreditaciju. Očekujemo da se postupak akreditacije u naredna dva do tri meseca završi, rekla je Šaranovićka napominjući da će se tada steći uslovi da institut postane deo naučne zajednice i zauzme mesto koje mu na osnovu rezultata rada i pripada. Direktorka je rekla da će zaposleni u institutu u budućnosti nastojati da adekvatno i pravovremeno odgovore na sve zadatke koji se pred njih postave, a da će im poseban zadatak biti obezbeđivanje uslova za adekvatan razvoj naučnog podmlatka.

Današnja svečanost bila je prilika da pomoćnik ministra za politiku odbrane uruči nagrade najboljima u institutu, dok je direktorka Šaranović uručila zahvalnice predstavnicima stranih organzacija koji godinama podržavaju rad instituta.

Institut za strategijska istraživanja nastao je 1984. godine u procesu transformacije Centra visokih vojnih škola JNA "Maršal Tito" i Centra za strategijska istraživanja GŠ JNA u novu integralnu naučno-nastavnu instituciju. Svojim dugogodišnjim radom institut je pokazao da zauzima jedno od najuticajnijih mesta u naučno-istraživačkom svetu, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Говор др Јованке Шарановић | FLV
Обраћање помоћника министра Мирослава Јовановића | FLV
Додела признања | FLV
Додела награда | FLV