Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2014.

Konferencija za novinare povodom festivala „Proleće u Beogradu“



Povodom predstojećeg festivala "Proleće u Beogradu", koji će 16,17. i 18. maja biti održan u velikoj dvorani Doma sindikata u Beogradu, danas je organizovana konferencija za novinare, na kojoj su organizatori predstavili program te muzičke manifestacije.

Govoreći o potrebi da Srbija dobije jedan festival ove vrste, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ potpukovnik Stanislav Stoiljković rekao je da će manifestacija pružiti mogućnost kompozitorima i prevashodno mladim izvođačima da pokažu svoje znanje.

– Ministarstvo odbrane je prepoznalo značaj manifestacije i obratilo se Skupštini grada Beograda i Turističkoj organizaciji glavnog grada sa inicijativom da je zajednički organizuju, istakao je Stoiljković koji je i predsednik Saveta festivala, u čijoj organizaciji, osim pomenutih institucija, učestvuje i Udruženje kompozitora Srbije.

Umetnički direktor "Proleća u Beogradu“, kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević rekao je da je želja organizatora da Beograd, posle 15 godina, dobije kvalitetan muzički festival.

– To će biti jedan potpuno novi festival, koji se bazira i na tradiciji nekadašnjeg „Beogradskog proleća“, rekao je Borisavljević koji je i najavio tri festivalske večeri predstojećeg vikenda u Domu sindikata.

Na prvoj, revijalnoj, u petak 16. maja u 20 časova, biće izvedene poznate kompozicije domaćih autora koje su nastale u periodu između 1960. i 1980. godine i stekle epitet evergrina. Nastupiće renomirani izvođači predvođeni Lolom Novaković, Nadom Pavlović, Majom Odžaklijevskom, Lenom Kovačević i ostalima.

– Sutradan, u subotu 17.maja u 17 časova sledi finalno veče dečje muzike, tokom kog će biti izvedeno 16 novih kompozicija, a poslednji dan festivala, rezervisan je za takmičarsko veče zabavne i pop muzike, najavio je Vojkan Borisavljević i naglasio da će 16 potpuno novih kompozicija doneti značajan pomak u odnosu na ono što smo navikli da slušamo zadnjih godina kod nas.

– To su sve odlični interpretatori koji će nastupati uživo, u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički, pred kojim će se promeniti pet dirigenata, što nam obećava renesansu zabavne i pop muzike kod nas.

Predsednica esnafske organizacije kompozitora Ivana Trišić podsetila je da ovakav festival nedostajao svih ovih godina i da on neće biti ni glamurozan niti komercijalan, ali će doneti dobre tekstove, inventivne kompozicije i odlične aranžmane.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Потпуковник Станислав Стоиљковић  | FLV
Диригент Војкан Борисављевић | FLV
Ивана Тришић | FLV
Редослед извођења композиција | FLV