Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2014.

Otvoren šahovski turnir u Vojnoj gimnaziji



Šahovski turnir „Nove nade šaha“ otvoren je danas u Vojnoj gimnaziji u Beogradu. Ovogodišnji, drugi turnir, prema rečima organizatora bogatiji je i sadržajniji nego prethodne godine.

Prisutnima su se obratili nastavnik u Vojnoj gimnaziji potpukovnik Veljko Bućković i rukovodilac šahovske sekcije u toj školi major Radoslav Jocić. Takođe, obratili su se i predsednik Udruženja za razvoj informacionog društva „Živojin Mišić“ Vladimir Prelovac i aktuelni prvak Srbije u šahu Aleksandar Inđić koji su svima poželeli mnogo uspeha, ne samo danas, nego i u budućnosti.

Potpukovnik Bućković kazivao je besedu o proslavljenom vojskovođi Živojinu Mišiću, a major Jocić je poželeo svima mnogo uspeha u današnjem nadmetanju i zahvalio za „dobru sinergiju zbog koje je takmičenje i organizovano“, te poželeo da turnir postane tradicionalan.

Pre takmičenja prikazan je film o Vojnoj gimnaziji, a potom je aktuelni prvak početak turnira označio simboličnim „povlačenjem prvog šahovskog poteza“.

U okviru današnjeg nadmetanja organizovano je pet turnira različitog tipa - turnir dece do 10 godina, turnir dece do 14 godina, turnir amatera, ekipni turnir pripadnika Vojske Srbije i internet meč dece iz Slovenije i Srbije.
Turnir dece do 10 godina igraće osam igrača, prema Bergerovom sistemu svako sa svakim, a turnire do 14 godina igraće 24 dece, prema švajcarskom sistemu kompjuterskog parovanja.

Na turniru amatera učestvuje 32 igrača, dok na ekipnom turniru Vojske Srbije učestvuje nekoliko ekipa - ekipe Vojne gimnazije, Vojne akademije, ekipa oficira u penziji i ostale. Nagrade su medalje, diplome, grafike, šahovski programi, šahovske garniture i literatura.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање шаховског турнира у Војној гимназији | FLV