Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2014.

Otvorena izložba



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba slika „Grčka u svesti i srcu srpskih slikara“ Nikole Kusovca, istoričara umetnosti i dugogodišnjeg kustosa Narodnog Muzeja u Beogradu.

 Otvaranju izložbe prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, zamenik načelnika Generalštaba general-major Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kolekcionari, vlasnici izloženih slika, autori, brojni gosti i sugrađani.

Izložbu je otvorio ambasador Grčke u Beogradu Njegova ekselencija Konstantinos Ikonomidis koji je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala ta čast i istakao da je ova izložba dokaz ljubavi između srpskog i grčkog naroda, koje povezuju vera, tradicija i zajednička borba za slobodu.

- Ova izložba se otvara upravo na dan kada Vojska Srbije proslavlja svoj dan. Velika je simbolika današnje izložbe jer nas čeka zajednička borba za bolje sutra i bolju budućnost u Evropskoj zajednici, rekao je ambasador i dodao da mu je drago što je upravo on bio ambasador u Srbiji, kada je ona započela pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Prisutnima je dobrodošlicu poželeo potpukovnik Slavoljub M. Marković, direktor Medija centra „Odbrana“, koji je rekao da je današnja izložba praznik slikarstva i lepote koja spaja dva bratska naroda.

- Najpre bi se moglo reći da je ovo tematska izložba, jer okuplja raznorodne likovne umetnike i likovni izraz na jednom mestu, rekao je potpukovnik Marković posebno ističući da su u pitanju dela likovnih stvaralaca koji zauzimaju značajno mesto u istoriji srpskog slikarstva.

Autor izložbe Nikola Kusovac za sebe kaže da je samo izvršilac amaneta.

-Taj amanet nama, Srbima, ostavili su naši preci, oni čije se kosti nalaze od Zejtinlika do Plave grobnice. I oni koji su preživeli i koje je bratski, ljubazan, istoverni grčki narod godinama ne trpeo, nego lečio i mazio - rekao je Kusovac, dodajući da je na ovom projektu dugo radio, a da su autori dela u kojima uživamo umetnici kojima se divi, od kojih je mnogo naučio i koji za njega predstavljaju deo života i lične istorije.

Izložba, koja se održava u vreme grčkog predsedavanja Evropskom unijom, obuhvata četrdeset i dva dela eminentnih likovnih stvaralaca od izuzetnog značaja za istoriju savremenog srpskog slikarstva.

Svi zainteresovani izložbu mogu da vide u galeriji Doma Vojske Srbije do 10. maja svakog dana, sem nedelje, od 11.00 do 19.00 časova. Ulaz je slobodan.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Никола Кусовац, историчар уметности | FLV
Амбасадор Грчке Константинос Икономидис  | FLV
Изложба | FLV
Потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра "Одбрана" | FLV