Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2014.

Svečanost u Užicu povodom Dana Vojske Srbije



Centralna svečanost povodom 23. aprila, Dana Vojske Srbije „Đetinja 2014“ održana je danas u Užicu, na Trgu partizana.

Svečanosti su prisustvovali  predsednik Republike Tomislav Nikolić, premijer tehničke vlade Ivica Dačić, predsednik Narodne Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić i ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, najodgovornije starešine i rukovodioci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojno-diplomatski kor, predstavnici lokalne samouprave i verske zajednice, kao i mnogobrojni građani.

Nekoliko hiljada Užičana  je pozdravilo pripadnike svoje vojske koji su prodefilovali centralnim gradskim trgom praćeni vojnom muzikom i naletima borbene avijacije.

Svečanost je počela počasnom artiljerijskom paljbom, dočekom predsednika, državne zastave i intoniranjem himne Republike Srbije. Komandant svečanosti bio je general-major Vojin Č. Jondić, načelnik Uprave za operativne poslove J-3 Generalštaba.

Pozdravljajući prisutne, načelnik Generalštba Vojske Srbije general Ljubiša Diković poručio je da je Vojska Srbije  u protekloj godini realizovala sve postavljene zadatke - savesno, odgovorno i disciplinovano. On je  naglasio i da su pripadnici vojske tako navikli i da "mi drugačije ne znamo da radimo".

"Radimo, štedimo i čuvamo - najviše mir u zemlji, a i svetu", rekao je general Diković  i naglasio i da se Vojska Srbije danas prepoznaje po delima.  "Sve što bih dalje kazao staje u tri reči - živela Vojska Srbije".

 U svom govoru, predsednik Tomislav Nikolić podsetio je da je Srbija kao moderna država nastala posle Prvog srpskog ustanka koji je iz borbe za autonomiju u okviru turskog poretka prerastao u borbu za samostalnu državu.

- Taj preobražaj desio se 1806. pobedama ustanika nad turskom vojskom kod Ivankovca, Mišara, Deligrada, a posebno posle ulaska u Beograd. Srpski ustanici poraženi su tek 1813. godine kada su odbili uslove rusko-turskog mira na skupštini u Kragujevcu gde su starešine odbile ovu ponudu kada je rečeno: „Ova je zemlja pripadala našim precima i mi smo je našom krvlju osvojili. Ako je Rus obećao turcima utvrđenja, moraće ih negde drugde dati“ - rekao je predsednik i dodao da su samopožrtvovanje starešina i boraca do poslednjeg momenta, junačko držanje pred brojnijim neprijateljem, Turci  dobro upamtili, te ih je i sama pomisao da bi se to moglo ponoviti, terala  na popuštanje, kada je dve godine kasnije planuo novi ustanak.

- Dan Vojske Srbije proslavljamo sećajući se Takovskog ustanka 1815. godine. Vojska nastala tokom ustanka oslobodila je Srbiju od viševekovnog ropstva. Bila je narodna, kao i današnja. Vojvode i starešine pozivale su narod samo kad je predstojala borba - rekao je predsednik Nikolić i posebno istakao da su uz borce po pozivu, tokom prve srpske-ustaničke državnosti, baš kao i danas, postojali stalni odredi uvežbanih i naoružanih vojnika, bećara ili momaka, koji su za svoju službu bili plaćeni.

Podsećajući na poslednja dva veka bogate srpske istorije - od ustanka, preko vojevanja u balkanskim ratovima, Velikom ratu, antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu, do dana današnjeg, predsednik Srbije napomenuo je da vojska neprekidno potvrđuje svoju snažnu vezu sa narodom.

- Našu dvovekovnu vojnu prošlost obeležilo je ratovanje. Rat za slobodu postao je suština našeg postojanja. Čežnja za slobodom iskovala je naš slobodarski i pravdoljubivi duh i načinila od nas narod ponosan i hrabar. Najzdravije, najsposobnije, najhrabrije gubili smo u ratnim dejstvima ili zbog posledica ratnih dejstava – rekao je Nikolić, napominjući da je upravo to i razlog zašto je srpski vojnik oduvek bio poštovan od svojih protivnika, podsećajući na reči turskog zapovednika Džavida paše: „Srpski vojnik je nepobediv. Ne možemo ništa protiv Srba. Srpski seljak je bez poroka, nežan i velikodušan. Srpski vojnik stalno donosi pobedu zato što je finiji i inteligentniji, disciplinovaniji i visokog morala".

Predsednik je podsetio da je Srbija u Velikom ratu povećala svoju teritoriju, ali i broj spoljašnjih neprijatelja, a da je u Drugom svetskom ratu bila na strani pobednika kada je „svoj nacionalni identitet ponovo utopila u zajednicu stvorenu na kompromisu i opraštanju neoprostivog, te ja kao zahvalnost dobila zločine, progone, uvrede, tužbe...“

- Obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata prilika je da se setimo junaštva i stradanja naroda i vojske bez premca u novovekovnoj istoriji.Taktika i doktrina naših vojskovođa i danas se izučava na vojnim školama širom sveta – rekao je predsednik i izrazio uverenje da su upravo takve vojskovođe inspiracija današnjim vojnicima i oficirima.

On je posebno napomenuo da moderna Srbija nije nikada vodila osvajačke, već odbrambene ratove i da je uvek bila na pobedničkoj strani pravde, a da su vojnička inteligencija, odvažnost i hrabrost, veština i istrajnost, učinile srpskog vojnika jednim od najpoštovanijih u istoriji ratovanja.

Predsednik je podsetio da su upravo oni koji su pozivali na rat rečima „ svi Srbi moraju umreti“ ili „Srbija mora umreti“, nakon niza junačkih podviga srpske vojske tokom Velikog rata pisali: „ Srpski vojnik je najsnažniji ratnik koga je video svetski požar“.

- Između dve proslave svog praznika , naši vojnici su, kao i uvek u svojoj dvovekovnoj modernoj istoriji, prvi pritekli u pomoć narodu. Ne štedeći sebe, odvažno i vojnički hrabro, naši inženjeri, piloti, pripadnici oklopnih jedinica, medicinsko osoblje,u krajnje složenim uslovima spasavali su i evakuisali promrzle, životno ugrožene putnike iz zavejanih kolona na području Vojvodine. Dok poslednji čovek nije bio bezbedan i siguran, vojska nije stala - istakao je Nikolić i dodao da je tada vojska još jednom pokazala znanje, obučenost, hrabrost i požrtvovanost.

- Svoj ugled među građanima, ali i među kolegama širom sveta, naša vojska je zaslužila i zadivljujućom brzinom i stručnošću kojom je reagovala kada su Užičani ostali bez vode za piće - rekao je predsednik Srbije, napominjući da je vojska danonoćno obezbeđivala prisustvo cisterni u svim delovima grada.

On je podsetio da su upravo pripadnici Vojske Srbije raščistili teren, probili prolaze i proširili već postojeće puteve, uredili korito reke Đetinje, preusmerili njen tok na desnu obalu i izveli niz inženjerskih i građevinskih radova kako bi voda ka Užicu potekla.

Predsednik Nikolić istakao je da Vojska Srbije, prateći viziju stabilnosti i napretka, postaje veoma aktivna u multinacionalnim operacijama UN i Evropske Unije.

- Učešćem u mirovnim misijama pomažemo stanovnicima onih delova sveta gde su ljudski životi ugroženi, gradimo partnerske odnose sa stranim oružanim snagama i jačamo naš sveukupni diplomatski potencijal.

- U svom napredovanju i praćenju savremenih svedskih kretanja u oblasti vojnog razvoja, omogućeno je i ženama da postanu pripadnice Vojske Srbije. Danas smo ponosni na izvanredne kadetkinje Vojne akademije, žene-profesionalne vojnike, podoficire i oficire - rekao je predsednik Nikolić, podsećajući nas na junaštvo Milunke Savić, Sofije Jovanović, Nadežde Petrović imnogih drugih.

On je naveo da su se nedavno oglasili vinovnici razaranja Srbije 1999. godine priznanjem da su bez saglasnosti UN sprečili, kako su rekli, moguće stradanje jednog naroda i mogući progon civila.

Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje, članice UN i ubijanje njene dece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani našle su u sprečavanju potencijalnog stradanja. Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog pošto ga nije ni bilo - "Ili je bolje da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije", rekao je Nikolić.

- To je necivilizacijski presedan za vjek i vjekov. To je nešto čega bi se postideli čak i varvarski narodi iz predhrišćanskog perioda – rekao je predsednik, podsećajući da je upravo taj čin Srbiju koštao 2.500 života, preko 12.500 ranjenih, među kojima je i veliki broj dece, ali da "opravdano očekujemo da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene nepravdom".

"Danas nam je zadatak da se rađamo i živimo a ne da ratujemo i umiremo. I nikad više zbog tuđih svađa - rekao je predsednik Nikolić još jednom čestitajući svim građanima Dan Vojske Srbije "pozdravom koji nas spaja sa precima koji su iste dve reči izgovarali hrabro vojujući i junački pobedivši u Velikom ratu"- ŽIVELA SRBIJA!

Posle egzercira Garde, Trgom partizana i glavnom gradskom ulicom  Dimitrija Tucovića  prodefilovi su ešelon  Prve brigade Kopnene vojske, ešelon jedinice za miltinacionalne operacije Druge brigade, ešeloni Treće i Četvrte brigade, ešelon pukovskih zastava iz ratova za slobodu Srbije  i ešeloni Specijalne brigade, Mešovite artiljerijske brigade, Rečne flotile, Komande za obuku i  Garde.  Defile jedinica pratio je Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

Iza njih prodefilovali su motorizovani ešeloni Vojne policije, Specijalne brigade, 2, 3. i  Mešovite artiljerijske brigade, sa samohodnim višecevnim lanserima raketa, „difenderima“, „hamerima“ i drugim specijalno opremljenim vozilima za borbena dejstva.

Svečani stroj jedinica nadleteli su helikopteri gazela i gama.

Posle završetka defilea, građanima Užica predstavljeno je naoružanje i oprema koje upotrebljava Vojska Srbije. Na taktičko-tehničkom zboru, između ostalog, mogla su se videti sredstva jedinica protivvazduhoplovne odbrane, oklopnih jedinica, oprema i naoružanje jedinica za specijalna dejstva i njihova vozila.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske. Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske. Srpska vojska nastajala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske. Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro.

UTISCI:


Stari gardista, sedamdesetdvogodišnji Milija Brković, koji je pre pola veka učestvovao na dve vojne parade, kaže da je sve danas bilo lepo. – Ponosan sam što Vojska Srbije slavi svoj dan u Užicu. Ja sam pre 52 godine učestvovao na dve parade u Beogradu, i nadam se da će naša država napredovati u budućnosti. Sve je bilo dobro i možemo da se ponosimo našom Vojskom, a Užičani će dugo pamtiti ovaj dan, rekao je Brković.

Građani Užica nisu krili oduševljenje što Vojska obeležava svoj dan u njihovom gradu: - Prvi put uživo gledam paradu i presrećan sam. Pratio sam i probe, sve izgleda sjajno, a moje komšije su tražile da fotografišem što više kako bi i oni mogli da vide što više. – Naša Vojska je najbolja, a mi u Užicu smo se dobro pripremili da dočekamo srpsku vojsku. Mnogo mi je drago da se svečanost odvija kod nas...

Učenica Maja sa drugaricama iz razreda je gledala defile, a kaže da su joj se najviše svidele devojke iz Garde koje su izvodile egzircir.- Do sada nisam imala priliku da vidim to što rade sa puškama, a oduševile su me kako su sa kolegama sve to dobro uvežbale, bez greške – naglasila je Maja.

Prema rečima Užičanke Mirjane, iako je bilo hladno, bila je od početka do kraja na današnjoj svečanosti. - Sve je bilo jako dobro organizovano i veoma mi je drago da je Vojska Srbije izabrala Užice za ovu svečanost – poručila je ona naglašavajući da je ponosna što imamo takvu vojsku.

Među brojnim gledaocima na glavnom užičkom trgu danas je bio penzioner Milorad Petrović iz Čajetine, koji je bio posebno zainteresovan za naoružanje i vojnu opremu koja je bila izložena povodom Dana Vojske. - Podsetio sam se malo i vojničkih dana kada sam gledao vojnike kako gaze strojevim korakom, a obavezno ću da probam i vojnički pasulj, koji je najbolji – rekao je Milorad.


Među najmlađim Užičanima koji su uživali u današnjoj proslavi bile su i Jelena Radojčić i Teodora Radosavljević.

- Svidela mi se baš parada. Jeste da je bilo gužve, ali dobro. Najviše mi se svideo početak, kada su svi dolazili marširajući - rekla je Jelena, dok su na Teodoru, ipak, najjači utisak ostavile devojke u uniformama. Obe gromoglasno kažu da bi jednog dana vrlo rado nosile uniformu.

Boriša Aleksić, koji je turistički došao na Zlatibor iz Republike Srpske, oduševljen je današnjom paradom. - Najviše mi se svidela organizacija, vidi se da je u Srbiji sve na nivou - zaključio je Boriša.

- Trebalo bi malo češće da se ovakve manifestacije organizuju u našem gradu, jer odavde je sve otišlo, a evo vojska se danas vratila, što je veoma lepo za decu i omladinu, kaže Užičanin Ivan Vasotić, koji je sa ćerkom u naručju uživao u današnjoj paradi.

Katarina, koja je dovodila sina predhodnih dana da gleda probe, oduševljena je kompletnom manifestacijom, pogotovo jer joj je otac vojno lice.

Jedna od najmlađih žena oficira, potporučnica Pavelina Ikonić, kaže da je za nekoliko dana uvežbavanja defilea uspela da oseti dušu grada Užica.– Građani Užica su nas toplo prihvatili. Oduševljeni su svime što smo radili ovde – rekla je potporučnica Ikonić.

Iako nije imala puno prilike da upozna Užice jer je većinu vremena bila zauzeta obavezama oko uvežbavanja svečanog defilea, profesionalni vojnik desetar Danijela Dečović kaže da su reakcije građana na pojavu Vojske na nju ostavile dubok utisak.

– Ponosna sam na to što sam učestvovala na ovoj svečanosti. Defile za nas nije bio težak jer je strojeva izgrađenost važna za svakog vojnika, a mi strojeve radnje uvežbavamo svakodnevno – rekla je desetar Dačović.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Председник Републике Србије Томислав Николић (други део) | FLV
Председник Републике Србије Томислав Николић (први део) | FLV
Генерал Љубиша Диковић | FLV
Изјаве грађана | FLV
Свечаност | FLV