Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.04.2014.

Ugovaranje tokom istraživanja i razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme



U Sektoru za materijalne resurse, u organizaciji Uprave za odbrambene tehnologije, od 7. do 11. aprila 2014. godine, održava se radionica „Ugovaranje u toku procesa istraživanja i razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme'.

Predavači su iz Mornaričke poslediplomske škole iz Montereja, iz  Sjedinjenih Američkih Država, a radionica se organizuje u okviru Međunarodnog programa upravljanja resursima odbrane. ~(IDARM)~.

Radionicu je otvorio načelnik Uprave za odbrambene tehnologije, brigadni general prof. dr Bojan Zrnić, koji je istakao značaj ovakvih stručnih usavršavanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz očuvanje kontinuiteta u organizaciji i realizaciji sličnih radionica iz oblasti upravljanja resursima odbrane.

Program ~IDARM~, stvoren je 1997. godine  u okviru Mornaričke poslediplomske škole iz Montereja, a tokom vremena je stekao međunarodno priznanje kao jedan od primarnih izvora stručnog obrazovanja i usavršavanja u oblasti odbrambenih nabavki, logistike, ugovaranja, upravljanja složenim projektima i pregovaranjima.

Predstojeća radionica će se fokusirati na razumevanje ključnih principa i izazova u vezi sa upravljanjem procesa istraživanja i razvoja sredstava NVO. Predavači i učesnici iz organizacionih celina MO i VS, u interaktivnom procesu, razgovaraće o konceptima i tehnikama upravljanja projektima, načinima njihove primene u okruženju u kome se uvažavaju specifičnosti istraživanja i razvoja NVO. Osim toga, kroz praktične primere predstaviće se različiti tipovi istraživanja i razvoja, izazovi koji se očekuju tokom procesa transformacije rezultata istraživanja ka narednim fazama, poput uticaja istraživanja na proizvodnju NVO, određivanje visine troškove životnog veka NVO i slično.

Kao očekivani rezultat predstavljenih tema i vežbi jeste da učesnici radionice primene znanja u prepoznavanju ključnih uticajnih faktora u procesu istraživanja i razvoja NVO, i da znanja primene prilikom ugovaranja. Radionica, kao stručno-specijalistički forum, ima za cilj da učesnicima predstavi metodologiju sagledavanja izazova, tehnike i alate za analiziranje dobijenih informacija potrebne za uspešno pokretanje, ugovaranje i upravljanje projektima istraživanja i razvoja NVO.

Ovo je četvrta godina saradnje sa Centrom za civilno-vojne odnose iz Mornaričke poslediplomske škole iz Montereja, kroz program ~IDARM~, koja se na godišnjem nivou planira i organizuje u okviru bilaterane vojne saradnje između Republike Srbije i SAD. Planirano je da stručnu radionicu pohađa 25 polaznika iz organizacionih celina MO i VS, koji su u profesionalnom smislu vezani za procedure u oblasti nabavke i opremanja sredstvima NVO.

Planom bilaterane vojne saradnje Republike Srbije i SAD za 2014. godinu predviđeno je organizovanje još jedne stručne radionice koja će se realizovati u junu.