Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.04.2014.

Generalu Dikoviću uručeno priznanje „Kapetan Miša Anastasijević



U svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću danas je, za lični doprinos miru i rezultate postignute na polju bezbednosti u regionu,  uručeno priznanje koje nosi ime „Kapetan Miša Anastasijević“, jednog od najpoznatijih srpskih preduzetnika i dobrotvora u vreme rađanja i stasavanja građanske Srbije.

U obrazloženju priznanja, između ostalog, stoji: "U najtežem periodu za našu zemlju u novijoj istoriji, u toku agresije NATO-a 1999.godine komandovao je 37. motorizovanom brigadom, koja je upravo pod njegovom komandom stekla Orden narodnog heroja. Njegove kvalitete odličnog komandanta, vrsnog operativca i organizatora prepoznali su mnogi. Deset godina radio je u vojnom školstvu, obučavajući i učeći naraštaje budućih starešina naše Vojske, a svoja iskustva u obuci preneo je na veliki broj starešina, što ga je učinilo vrsnim komandantom Komande za obuku. Ono po čemu pripadnici Vojske Srbije prepoznaju generala Dikovića, jeste rad s ljudima i briga za ljude".

Odluku o priznanju doneo je žiri, kojim predsedava prof.dr Radovan Pejanović, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, i koga čine istaknuti ekonomisti, profesori i javni radnici, a ugledno društveno priznanje generalu Dikoviću uručio je pesnik Pero Zubac, član žirija. Priznanja su uručena i Igoru Miroviću, ministru privrede u Vladi Republike Srbije, uglednim privrednicima, naučnicima, istaknutim umetnicima, sportistima, diplomatama i „Hidroelektranama Đerdap“.

 Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“, koju čine statueta i povelja, umetnički rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda, dodeljuje se od 2000. godine u okviru projekta „Put ka vrhu“, sa ciljem afirmacije privrednog stvaralaštva, preduzetničke kulture i društvenih vrednosti u celini, odnosno najboljih među najboljima, rečeno je na dodeli priznanja..