Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2014.

Unapređenje zastupljenosti žena u sektoru bezbednosti



Izveštaj Političkog saveta Vlade o sprovođenju Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 SB UN u Republici Srbiji usvojen je jednoglasno juče na sednici najvišeg institucionalnog tela Vlade za sprovođenje pomenutog akcionog plana – Političkog saveta, koja je održana u Ministarstvu odbrane.

Politički savet Vlade, na šestoj po redu sednici, kojom je predsedavao Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, sumirao je rezultate trogodišnje primene pomenute Rezolucije u Srbiji i naglasio značaj uspostavljanja gotovo svih institucionalnih tela i mehanizama rodne ravnopravnosti u zemlji, uključujući i Multisektorsko telo Vlade, analitičke grupe i istraživačke timove, savetnice za rodnu ravnopravnost i „osobe od poverenja“ u organima državne uprave. Važno je istaći da su sednicama Političkog saveta, u proteklom periodu, po pozivu, prisustvovali i predstavnici Povereništva za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana, Komisije za praćenje sprovođenja NAP Narodne skupštine.

Pored toga, novi sastav Političkog saveta, koji čine 12 predstavnika nadležnih ministarstava, uprava, kancelarija i agencija Vlade, gotovo svakog meseca redovno održava svoje sednice i sastanke svojih radnih tela (Radna grupa Političkog saveta za unapređenje sprovođenja NAP; Radna grupa Političkog saveta za usmeravanje rada Multisektorskog koordinacionog tela i Radna grupa Političkog saveta za stvaranje političkih preduslova za dostizanje ciljeva predviđenih NAP).

U Izveštaju koji će Politički savet, podneti na dalje razmatranje i usvajanje Vladi, a potom i Komisiji za praćenje sprovođenja NAP za primenu Rezolucije 1325 SB UN pri Narodnoj skupštini Republike Srbije, ali i dostaviti Misiji Republike Srbije u sedištu UN u Njujorku, svakako će se apostrofirati značajni rezultati, ali i postojeći problemi tokom implementacije NAP u periodu 2010-2013. godine i izneti preporuke u vezi sa primenom navedenog plana do 2015. godine.

Izveštaj se osvrće na potrebu veće uloge žena, ne samo u oružanim snagama, već i u lokalnoj zajednici – što predstavlja deo suštinske političke reforme društva, kako bi se afirmisala uloga žena kao značajnog i brojnog ljudskog resursa koji još uvek nije odgovarajuće iskorišćen u bezbednosti. Međutim, ne može se prenebregnuti činjenica da je, upravo zahvaljujući NAP, došlo i do značajnog povećanja zastupljenosti žena u vojsci, policiji i carini, kao veće zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja u društvu.

Na jučerašnjoj sednici Političkog saveta posebno je istaknuto da je Republika Srbija jedna od prvih zemalja u svetu koja je usvojila nacionalni Izveštaj o sprovođenju NAP za primenu Rezolucije 1325 SB UN, budući da će se debata o tom pitanju pokrenuti od strane Generalnog sekretara UN, nakon što sve zemlje članice Svetske organizacije izrade i dostave svoje nacionalne izveštaje o ovom pitanju do 11. aprila 2014. godine.

Rezolucija 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost usvojena je 2000. godine da bi se naglasile štetne posledice oružanih sukoba na žene i devojke i istakao značaj uloge žena u izgradnji mira i postkonfliktnom oporavku zemlje. To je jedna od najvažnijih rezolucija UN u oblasti mira i bezbednosne politike i više od trideset zemalja sveta, među kojima je i Republika Srbija, izradilo je i sprovodi akcioni plan za njenu primenu.

Nakon trogodišnje primene Nacionalnog akcionog plana u našoj zemlji postignut je značajan napredak u dostizanju sedam opštih ciljeva sadržanih u NAP i u uspostavljanju multisektorske saradnje svih organa državne uprave, kao i saradnje organa državne uprave sa organizacijama civilnog društva i sa pojedinim međunarodnim organizacijama na primeni Rezolucije 1325 SB UN u Republici Srbiji, posebno sa Agencijom ~UN Women~, ~UNDP/SEESAC~ i Misijom ~OSCE~ u Srbiji.