Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.03.2014.

Intenzivirana saradnja sa Ruskom Federacijom



Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac razgovarao je danas sa izaslanikom odbrane Ruske Federacije u Republici Srbiji pukovnikom Valerijem I. Volkovim. Tom prilikom analizirana je dosadašnja saradnja, kao i trendovi budućih odnosa u oblasti odbrane.

Zaključeno je da je saradnja u oblasti odbrane između Republike Srbije i Ruske Federacije intenzivirana u poslednjem periodu, tako da se može konstatovati da je dostigla nivo odličnih opštih političkih odnosa i strategijske saradnje dve prijateljske zemlje.

Brojni susreti najviših vojnih zvaničnika dve države tokom prošle, kao i aktivnosti koje su planirane u ovoj godini, predstavljaju nedvosmislenu potvrdu realizacije zaključaka i smernica usvojenih tokom posete ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja K. Šojgua u novembru 2013. godine.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru konstatovano je da će aktivnosti iz Plana bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu, uključujući uzajamne posete najvišeg nivoa, još više doprineti suštinskom razvoju odnosa u svim segmentima saradnje u oblasti odbrane.

Težište planiranih aktivnosti biće na zajedničkim vežbama i obuci što će unaprediti funkcionalne i operativne sposobnosti Vojske Srbije i doprineti intenziviranju opšte saradnje u oblasti odbrane. Osim toga, predviđena je i realizacija aktivnosti u oblasti vojne medicine i saradnje vojnih vazduhoplovstava Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije.

Razmotrene su i mogućnosti za koordinaciju aktivnosti u obeležavanju 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata i 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Na kraju sastanka, zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju potpisao je Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Ruske Federacije za 2014. godinu u prisustvu izaslanika odbrane Ruske Federacije.