Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.02.2014.

Završena javna rasprava o nacrtima zakona o odbrani i Vojsci



U Domu Vojske Srbije danas je održan okrugli sto o nacrtima zakona o izmenama i dopunama Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, čime je, praktično, završena javna rasprava Ministarstva odbrane o tim najvišim pravnim aktima u oblasti odbrane.

Posle javnih rasprava organizovanih nedavno u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, predstavnici Radne grupe Ministarstva odbrane Biljana Babić, sekretar Ministarstva odbrane, Slavica Jerković, načelnica Prave uprave i pukovnik Vjekoslav Bogunović, inspektor u Inspektoratu odbrane predstavili su i u Beogradu izmene i dopune sistemskih zakona koje, prema njihovim rečima, vode poboljšanju efikasnosti funkcionisanja sistema odbrane i Vojske Srbije.

- Izmene smo preduzeli da bi se otklonili uočeni nedostaci u primeni zakona donetih 2007. godine i zbog potreba usaglašavanja s promenama u pravnom sistemu Srbije, koje su se dogodile u međuvremenu, rekla je Biljana Babić i dodala da izmene u nacrtima dvaju zakona mogu se podeliti na dve grupe, na one koje se odnose na uređenje novih odnosa, ili preciznije regulsanje nekih odredbi novim i one koje se donose radi usklađivanja s vremenom i drugim zakonima i propisima koji važe na području Srbije.

O novinama u Zakonu o odbrani više je govorila Slavica Jerković koja je naglasila da su nacrtima izmena, između ostalog, preciznije regulisane nadležnosti predsednika Republike, Vlade, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije u oblasti odbrane, ovlašćenja u donošenju podzakonskih akata, materija inspekcijskog nadzora, nadležnosti u oblasti planiranja i izgradnje vojnih objekata. Predloženo je i vraćanje vojnog pravobranilaštva, institucije koja postoji i u drugim zemljama, a predviđaju se i nove (stare) obaveze građana, kad je reč o osposobljavanju za odbranu.

Pukovnik Vjekoslav Bogunović iz Inspektorata odbrane je govorio o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o vojsci i tom prilikom naglasio da se predložena rešenja u najvećoj meri odnose na uređenje materije koja do sada nije bila uređena. Predviđa se preciznija evidencija o radu, uređenje legitimacija i identifikacionih kartica, upućivanja na rad u inostranstvu, preciziraju se neka ovlašćenja za donošenje propisa i podzakonskih akata.

Na osnovu predloga, primedbi i konstruktivnih ideja, pristiglih tokom javne rasprave na adresu objavljenu na sajtu Ministarstva odbrane, Radna grupa će, prema rečima Biljane Babić, dovršiti nacrte koji bi, na jesen, trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri.

photoFOTOGALERIJA