Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.02.2014.

Susret ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić sastao se danas u Domu Garde na Topčideru sa ministrom odbrane Republike Azerbejdžan general-pukovnikom Zakirom Hasanovim.

Posle potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, dvojica ministara su izrazila zadovoljstvo zbog razvoja dobrih i prijateljskih odnosa koji su  potvrđeni tokom susreta na najvišem nivou, posebno nakon donošenja Deklaracije o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu dveju država, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Ilham Alijev, u Bakuu, 8. februara prošle godine.

Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić istakao je da potpisani Sporazum predstavlja formalno-pravni okvir za dalje intenziviranje saradnje koja će doprineti strateškim smernicama razvoja i unapređenja vojno-ekonomske, vojno-obrazovne i vojno-medicinske saradnje.

- Radi toga će, tokom posete, kolegama iz Azerbejdžana biti predstavljeni kapaciteti Univerziteta odbrane, Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, kao i mogućnosti odbrambene industrije Srbije. Ministar Rodić je podsetio da se vojna saradnja dveju zemalja unapređuje zajedničkim učešćem na vežbama koje doprinose operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije.

- Tokom ove godine pripadnici Nacionalne armije Azerbejdžana učestvovaće na vežbi „Viking14“, zasnovanoj na simulacijama i treningu za učešće pripadnika oružanih snaga u kriznim situacijama, kao i na međunarodnoj vežbi~ „Platinum Wolf 14~ „ u bazi „Jug“.

Ministar odbrane u tehničkoj vladi zahvalio je kolegi iz Azerbejdžana na čvrstoj, principijelnoj podršci koju njegova zemlja pruža borbi Republike Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na prostoru Kosova i Metohije.

Ministar odbrane Republike Azerbejdžan general-pukovnik Zakir Hasanov „veoma važnom“ ocenio je vojnu saradnju dveju država, o čemu, kako je istakao, svedoči i današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

- Naša saradnja će se nastaviti i dodatno razvijati u budućnosti, u mnogim pravcima i oblastima, a na to smo upućeni jer obe države imaju problem sa separatističkim težnjama. Azerbejdžan podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije na celoj teritoriji, baš kao što Republika Srbija čini kad je reč o našoj državi i problemu Nagornog Karabaha.

Ministar Hasanov je izrazio zadovoljstvo zbog veoma bogatog programa posete Srbiji koju je opisao kao „divnu, prijateljsku zemlju“.

Ministra odbrane Azerbejdžana tokom posete Srbiji primiće predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik tehničke vlade Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane Azerbejdžana general-pukovnik Zakir Hasanov i državni sekretar Zoran Đorđević, položili su danas vence i cveće u Tašmajdanskom parku, na spomenike Hejdaru Alijevu, Miloradu Paviću i deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine.

Polaganje venaca na spomenike Hejdaru Alijevu, prvom predsedniku nezavisnog Azerbejdžana, i istaknutom srpskom piscu Miloradu Paviću, koji je svetsku slavu stekao romanom „Hazarski rečnik“, o narodu za koji se veruje da je živeo na teritoriji današnjeg Azerbejdžana, potvrda je prijateljstva dva naroda i saradnje koja podstiče privredni razvoj i razmenu kulturnih vrednosti.

Venci na spomenik deci nastradaloj tokom NATO agresije SR Jugoslavije 1999. godine, kada je oko 2.500 civila i više od 80 dece izgubilo život, snažna su antiratna poruka i protest protiv ubijanja nedužnih civila i dece u ratnim sukobima.

Tašmajdanski park u Beogradu obnovljen je donacijom Azerbejdžana i otvoren 8. juna 2011. godine. Deo je kulturne misije Azerbejdžana da daje sredstva za obnavljanje parkova u drugim državama, kao što su parkovi u Bukureštu, Istanbulu i još nekim evropskim gradovima, u kojima se podižu spomenici prvom predsedniku te zemlje nakon sticanja nezavisnosti, inače ocu sadašnjeg predsednika Ilhama Alijeva. Spomenici Alijevu i Paviću visoki su oko tri metra i nalaze se na centralnoj stazi parka, a autor bronzanih skulptura je azerbejdžanski vajar Natig Alijev.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Дочек и разговори | FLV
Потписивање споразума | FLV
Изјава министра Родића | FLV
Изјава генерал-пуковника Закира Хасанова | FLV
Полагање венаца | FLV