Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.02.2014.

Ministar Rodić u poseti Vojnobezbednosnoj agenciji



Ministar odbrane Nebojša Rodić obišao je danas Vojnobezbednosnu agenciju. U okviru prve zvanične posete toj agenciji, ministar Rodić razgovarao je sa nedavno imenovanim zamenikom direktora VBA pukovnikom Petrom Cvetkovićem, sastao se sa rukovodiocima te agencije, a obišao je i operativni centar iz koga se upravlja operacijama koje sprovodi VBA.

Tom prilikom, ministar je istakao je da je više puta bio u velikoj Ratnoj sali, ali da je sada prilika da još jednom zahvali za sve ono što je u svom radu, dosadašnji direktor Svetko Kovač, uradio na očuvanju integriteta i prosperiteta VBA.

- Moja namera je da učinim sve da VBA u buduće bude još kredibilnija. Moramo raditi na tome da se Agencija podmlađuje, da dolaze mladi ljudi koji će biti vođeni samo istinskom željom za napredovanjem, koja neće značiti individualizaciju, već kolektivni duh – istakao je ministar Rodić dodajući da je tokom nedavnog boravka u Americi razgovarao sa predstavnicima odbrambeno-obaveštajnih agencija uverivši se u njihov stav da je budućnost u obrazovanju i sticanju znanja.

Ministar Rodić je podsetio na Zakon o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji koji je donet 2003. godine i koji se od tada primenjuje, ocenjujući da sada imamo dovoljno iskustva da radimo na onome što bi u budućnosti trebalo da dovede do toga da pomenute agencije budu u svom poslu ekspeditivnije i respektabilnije.

U budućnosti, poručio je ministar odbrane, moramo više nego do sada da ostvarimo funkcionalno jedinstvo u vojnoj bezbednosti.

- Sistem bezbednosti u Republici Srbiji je nedeljiv – naglasio je ministar Rodić dodajući da funkcionalno jedinstvo u vojnoj bezbednosti mora da postoji, a operativno-organizaciono jedinstvo mora da se ostvari i sa civilnim sektorom. Moramo učiniti sve na minimalizaciji pretnji i ojačati sposobnost suprotstavljanju bezbednosnim izazovima koji postoje, kao i kvalitetnom razvoju obaveštajnih kapaciteta, zaključio je ministar odbrane Nebojša Rodić.

Poželevši dobrodošlicu ministru odbrane, u ime svih pripadnika agencije, zamenik direktora VBA pukovnik Cvetković istakao je da je današnja poseta bila prilika da se ministru predstave sposobnosti, kapaciteti, ali i problemi sa kojim se ta agencija suočava u radu na očuvanju bezbednosti naše vojske, ali i države u celini.

Krajem prethodne godine, VBA je svečanošću obeležila deset godina od kada je predstavljena javnosti pod tim, novim imenom 26. decembra 2003. godine.

photoFOTOGALERIJA