Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2014.

Potpisani protokoli o donaciji Kraljevine Danske




U Upravi za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije potpisana su dva protokola o donacijama za projekte „Elektronsko arhiviranje personalnih dosijea Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“ i „Formiranje i opremanje Odeljenja za psihološku delatnost i uspostavljanje psihološkog test centra za selekciju letača“.

Protokol o donaciji za projekat „Elektronsko arhiviranje personalnih dosijea Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“ između ministarstava odbrane Republike Srbije, Kraljevine Danske, Kraljevine Norveške i Kraljevine Švedske, u ime Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Kraljevine Danske, potpisali su načelnik Uprave za kadrove brigadni general Dragosav Lacković i pukovnik u penziji Kurt Refsgard.

Brigadni general Lacković zahvalio je na donaciji vrednosti 44.000 evra, koja će biti iskorišćena za izradu elektronske arhive dosijea zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i bivših pripadnika JNA. On je naglasio je da donacija predstavlja prijateljski gest i značajnu podršku Ministarstvu odbrane Republike Srbije i bivšim pripadnicima Vojske Srbije, koji će sada biti u mogućnosti da brže i jednostavnije rešavaju svoja statusna pitanja. Ovaj projekat je od posebnog značaja za pripadnike vojske sa teritorije bivše SFRJ, čija je služba prestala u ranijem periodu.

Protokol o donaciji za projekat „Formiranje i opremanje odeljenja za psihološku delatnost i uspostavljanje psihološkog test centra za selekciju letača“, u ime Ministarstava odbrane potpisali su načelnica Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Sektora za ljudske resurse Nada Marković i pukovnik u penziji Kurt Refsgard.

Kraljevina Danska predstavlja jednog od najznačajnijih donatora Ministarstva odbrane, što je znatno unapredilo intezitet i kvalitet saradnje između dva ministarstva. Obostrano je konstantovano da je odnos dva ministarstva danas ne samo partnerski, već i prijateljski.

Tokom boravka pukovnika u penziji Refsgarda biće razmotreni dalji modaliteti saradnje u oblasti psihološke delatnosti, logistike i pripreme za izvođenje vojnih vežbi.