Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2014.

Voda za Užice u novom cevovodu



Za svega 18 dana, dva dana pre utvrđenog roka, novi cevovod od Sušičkog vrela do sela Stapari namenjen vodosnabdevanju Užica završen je i voda njime danas već prolazi. Zasluge za to, radeći neumorno na teškom i nepristupačnom terenu, pripadaju inženjercima Vojske Srbije i neimarima užičkog preduzeća 'Jedinstvo'. Oni su u tako kratkom periodu uspeli da raščiste sav neprohodni prostor oko reke Sušice, iskopaju cevovod, postave 1,9 kilometara cevi i omoguće da cevovodom protekne vode sa novog izvorišta.

Priznanje izvođačima ovih značajnih radova, ključnih da se reši ozbiljan užički problem s pijaćom vodom, iskazao je danas ministar odbrane Nebojša Rodić, koji je s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i drugim saradnicima boravio na Sušičkom vrelu.

– Evo nas na ispunjenju jedne obaveze koja je započeta 6. januara ove godine, kada smo dobili nalog Vlade Republike Srbije da se građanima Užica pomogne i reši pitanje vodosnabdevanja. Vojska Srbije ovim činom ispunila je dve obaveze: izvršila nalog Vlade Srbije i pokazala svoju spremnost i sposobnost da za 18 dana na ovom teškom terenu postavi sistem za vodosnabdevanje.

Ovde su, po rečima ministra, svakog dana bila prisutna 82 pripadnika Vojske Srbije: oficira, podoficira i profesionalnih vojnika, uz nesebični i profesionalno angažovanje ljudi iz užičkog preduzeća 'Jedinstvo'.

– Mogu da kažem da smo ovaj sistem sa današnjim danom stavili u funkciju. To znači da sa ovog vrela kroz cevi voda protiče. Sada se nalazimo u fazi pročišćavanja sistema, što vrlo brzo treba da dovede do mogućnosti korišćenja vode u svakoj kući i porodici u Užicu. To će biti moguće onog momenta kada se ceo sistem, a podsećam da je u gradu Užicu on dug preko 300 kilometara, pročisti od onoga što predstavlja recidiv akcidenta – istakao je Rodić i naglasio da je Vojska Srbije izvršila zadatak, pokazala da je privržena građanima, da ume da bude u funkciji izvršenja i ovakvih poslova.

– Ovo nam je dobrodošlo da možemo i sa većom agresivnošću tražiti pomoć i angažovanje vlade i skupštine za opremanje Vojske Srbije novom tehnikom i novom opremom, jer ovaj zadatak apsolutno niko drugi u Srbiji ne bi mogao da ispuni sem pripadnika Vojske Srbije i uz pomoć takvih privrednika kao što je preduzeće 'Jedinstvo', rekao je ministar Rodić.

Ministar odbrane je podsetio da je on od 6. januara ovde bio prisutan pet dana spavajući i boraveći sa ovim ljudima. S majorom Prodanovićem, koji vodi vojnu radnu grupu, čuo se svaki dan i to već u 6 ujutru, da čuje kako su se stvari odvijale.

– Osećanje koje imam je mnogo više od ponosa. Ovo je osećanje gordosti i uzvišenosti, kad vidite ove mlade ljude koji su noćas do pet sati radili da bi ovaj deo vodoutvrde uspeli da postave i da bismo datu reč ispunili. Moramo naučiti da reči obavezuju. Ako smo rekli 25. januar onda je to 25. Da li je teško? Pa teško je. Vojska Srbije nikad neće pogaziti ni dovesti u sumnju naređenje koje primi, rok koji utvrdi uvek će ispuniti – rekao je, s ponosom, ministar odbrane Nebojša Rodić.

photoFOTOGALERIJA