Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.12.2013.

Susret sa zamenikom predsedavajućeg Komisije Afričke unije



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa zamenikom predsedavajućeg Komisije Afričke unije Erastusom Mvenčom. Reč je o prvoj poseti zvaničnika ove organizacije, koju čine sve države sa afričkog kontinenta, našoj zemlji.

Đorđević i Mvenča složili su se da su međusobni odnosi Republike Srbije i Afričke unije dobri i da se pozitivno razvijaju. Republika Srbija je spremna za unapređenje sveukupnih odnosa i saradnje sa afričkim državama, posebno u domenu odbrane i bezbednosti.

U razgovoru je posebno istaknuta vojnoobrazovna saradnja, s obzirom na to da se 63 pripadnika oružanih snaga afričkih zemalja školuje u vojnoobrazovnim ustanovama Republike Srbije.

Đorđević je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Afričke unije po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Državni sekretar Đorđević upoznao je Mvenču sa angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije u Africi. Trenutno je 36 pripadnika Vojske Srbije angažovano u tri misije Ujedinjenih nacija (Liberija, Obala Slonovače i DR Kongo) i dve misije Evropske unije (Uganda i Somalija).

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV