Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.11.2013.

„Prvi partizan“ obeležio 85 godina rada



Užički „Prvi partizan“ obeležio je danas 85 godina postojanja svečanim otvaranjem nove proizvodne hale i početkom radova na izgradnji još jednog proizvodnog pogona. Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, državni sekretar Zoran Đorđević, predstavnici domaćih i inostranih firmi sa kojima „Prvi partizan“ sarađuje i brojni gosti.

Od posebnog značaja za preduzeće je ugovor koji je ovom prilikom direktor „Prvog partizana“ Dobrosav Andrić potpisao sa predstavnikom američke firme „~TR&Z~“. Njime se obezbeđuje petogodišnja poslovna saradnja i plasman municije „Prvog partizana“ na tržište Severne Amerike u vrednosti od najmanje 150 miliona dolara. Takođe, zaključen je i ugovor užičke fabrike sa belgijskom kompanijom „FN Herstal“ o izvozu u naredne dve godine vrednom 15 miliona evra.

U okviru započete modernizacije „Prvog partizana“, koja ukupno košta 25 miliona evra, uglavnom sopstvenih ulaganja preduzeća uz državnu pomoć, otvoriće se novi proizvodni objekti, pre svega zbog premeštanja proizvodnje iz podzemnih u bezbednije pogone nad zemljom.

Danas je u krugu fabrike otvoren novi moderan objekat za proizvodnju zrna za municiju, površine od oko 3.500 kvadrata. Postavljen je i kamen temeljac za gradnju nove hale za proizvodnju čaura, na oko 10.000 kvadrata, a označen je, takođe, završetak renoviranja pogona za izradu alata i mašina na oko 6.000 kvadratnih metara.