Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.11.2013.

Svečanost povodom Dana Kopnene vojske



U Domu Vojske Srbije u Nišu večeras je svečano obeležen Dan Kopnene vojske i Dan pešadije. Svečanoj akademiji prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Rodić sa saradnicima, gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić, načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković, episkop niški Jovan i brojni gosti.

Komandant KoV general potpukovnik Aleksandar Živković u pozdravnoj reči podsetio je na slavne dane Srpske vojske.

- Ovde su se odvajkada susretali, preplitali i sukobljavali različiti svetovi, kulture i civilizacije. Mnogim vojskama putevi su se ovde ukrštali. Mnogi su silnici došli sa namerom da ovde zauvek ostanu. U neprestanim borbama za opstanak, sticala su se ratna iskustva, stvarali običaji i pravila ponašanja boraca u bitkama - rekao je general Živković.

- Prekaljena i u balkanskim ratovima iskustvom obogaćena Srpska vojska je sa samopouzdanjem dočekala prvi napad neprijatelja u Velikom ratu. Genijalnost vođa i odlučnost srpskih vojnika, podoficira i oficira, bili su primer kako se brani otadžbina. Pobedom u Kolubarskoj bici, Srpska vojska je pokazala kako se armija kojoj je predviđan potpuni slom, za kratko vreme može reorganizovati i naneti neprijatelju odlučujući poraz – rekao je general Aleksandar Živković.

U kulturno-umetničkom programu na svečanoj akademiji nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Niški kamerni hor, glumci Narodnog pozorišta u Nišu, frulaš Bora Dugić i vokalni solisti Merima Njegomir i Aleksa Vasić.

Povodom obeležavanja Dana Kopnene vojske, danas je održan svečani skup komande KoV, na kom su njenim najistaknutijim pripadnicima za izuzetne rezultate u službi dodeljene medalje i prigodna priznanja.

Dan Kopnene vojske obeležava se 16. novembra u znak sećanja na početak Kolubarske bitke 1914. godine, čiji je ishod bilo proterivanje austrougarske vojske iz Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Генерал-потпуковник Александар Живковић | FLV
Свечаност | FLV
Културно-уметнички програм | FLV