Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.10.2013.

Informisanje stranih vojnih predstavnika o vojnom roku



U Upravi za obaveze odbrane danas je, u saradnji sa Upravom za međunarodnu vojnu saradnju i Komandom za obuku Vojske Srbije, održano informisanje stranih vojnih predstavnika o „Iskustvima u dobrovoljnom služenju vojnog roka u Vojsci Srbije“.

U uvodnom izlaganju pukovnik Milić Stanić, načelnik Uprave za obaveze odbrane, istakao je značaj dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem i njegovo mesto u procesu profesionalizacije Vojske Srbije.

Gosti su informisani o normativno-pravnom okviru dobrovoljnog služenja vojnog roka, karakteristikama uputnih rokova u toku 2012. i 2013. godine i o iskustvima u primeni koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u centrima za obuku Vojske Srbije.

Strani vojni predstavnici su tokom informisanja iskazali najviše interesovanje za rodnu ravnopravnost, procenat vojnika koji nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka prelaze u aktivnu službu, kao i mogućnosti sticanja sertifikata koji će im, nakon završene obuke, omogućiti zaposlenje i u civilnom sektoru.

Na samom kraju, pukovnik Stanić je istakao da dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije predstavlja solidnu bazu obučenih vojnih obveznika za popunu profesionalnim vojnicima, aktivnu rezervu i podmlađivanje vojničkog i oficirskog kadra ratnih jedinica Vojske Srbije pasivnom rezervom.

Dobrovoljno služenje vojnog roka omogućava ispunjavanje obaveza koje se odnose na Zakon o odbrani i zadovoljenje potreba građana za očuvanjem tradicije.