Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.10.2013.

Sednica Političkog saveta Vlade Srbije za sprovođenje NAP-a



Politički savet Vlade za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji održao je danas, drugu sednicu ovog tela.

Ovo je prva sednica Političkog saveta, nakon rekonstrukcije Vlade, u novom sazivu.

Politički savet je najviše institucionalno telo Vlade za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015), koga čine predstavnici nadležnih ministarstava Vlade za sprovođenje NAP.

Na današnjoj sednici Političkog saveta potvrđena je rešenost članova tog tela da zajedničkim radom doprinesu reformskim procesima u društvu i unapređenju sprovođenja ovog akcionog plana.

U svetlu priključenja Republike Srbije u članstvo Evropske Unije, Vlada Republike Srbije aktivno doprinosi procesima izgradnje mira, stabilnosti i bezbednosti u svom neposrednom okruženju, regionu, kao i u svetu, kroz učešće predstavnika Republike Srbije u multinacionalnim operacijama, među kojima je sve više žena.

Poseban napredak Republika Srbija je ostvarila u primeni Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u vidljivosti uloge žena u sektoru bezbednosti, povećanju zastupljenosti žena u vojsci, policiji, carini, u službama bezbednosti i u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Zahvaljujući medijima i brojnim edukacijama realizovanim u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, došlo je do značajne promene svesti o ulozi žena u poslovima bezbednosti i unapređen je normativni i institucionalni osnov za izgradnju mehanizama rodne ravnopravnosti u društvu i delotvornu zaštitu žena u praksi.

U narednim mesecima aktivnosti Političkog saveta biće usmerene na razmatranje mogućnosti za unapređenja rada postojećih institucionalnih tela i mehanizama za sprovođenje NAP, kao i ka podsticanju međusektorske saradnje i razmeni iskustava i dobrih praksa u zemlji i u regionu.

Nakon donošenja Nacionalnog akcionog plana u decembru 2010. godine, Republika Srbija, u pogledu rezultata postignutih u sprovođenju Rezolucije 1325 SB UN, u praksi zauzima vodeće mesto u regionu, sa jasnom rešenošću da ostane otvorena za sve oblike međunarodne saradnje koji treba da doprinesu jačanju poverenja i mira u regionu Zapadnog Balkana.