Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.10.2013.

Počela vežba „Grom 2013“



U postorijama Združene operatvne komande Generalštaba Vojske Srbije, kao i na više tačaka širom zemlje danas je započela vežba „Grom 2013“, čiji je osnovni cilj obučavanje i uvežbavanje snaga za hitno reagovanje. Vežbom rukovode oficir za planiranje vežbe zamenik komandanta Združene operativne komande general-major mr Goran Radovanović i komandant vežbe pukovnik Željko Tramošljika.

Prema rečima rukovodioca vežbe pukovnika Saše Stefanovića, ciljevi petodnevne vežbe definisani su i na različitim nivoima komandovanja.

– Na strategijskom nivou i na nivou operativnih sastava to je komandovanje snagama operacije, a taktičke jedinice uvežbavaju reagovanje u skladu sa važećim normativima i pravilima na terenu u odnosu na ono šta komandovanje od njih zahteva – istakao je pukovnik Stefanović dodajući da na vežbi učestvuju pripadnici Združene operatvne komande, kao i organizacionih jedinica Generalštaba i Vojske Srbije.

Vežba se realizuje od marta – naglašava pukovnik Stefanović – i u njenom fokusu je komandovanje, odnosno prijem informacije, brza procena situacije, kvalitetno donošenje odluke i distribucija informacije.