Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.09.2013.

Vežba „Mediteran 05“



Na poligonu Borovac kod baze „Jug“ u toku je trodnevna završna vežba evaulacije streljačkog voda iz Trećeg bataljona Vojne policije koji će,  od 18. do 25. septembra, u okviru pete rotacije, zameniti jedinicu Vojske Srbije, angažovanu u sklopu slovačko-mađarskog kontigenta u mirovnoj misiji na Kipru.

Vežba „Mediteran 05“ predstavlja krunu petonedeljne obuke pripadnika voda, započete još 15. jula u Nišu i petodnevnih neposrednih priprema, obavljenih u Centru za mirovne operacije u Beogradu.

Tokom tri naredna dana višečlani iskusni evaluacioni tim Kopnene vojske oceniće osposobljenost streljačkog voda Vojne policije, u kome su i dva pripadnika Prve brigade Kopnene vojske, za obavljanje zadataka koji se, na osnovu iskustava stečenih tokom prethodnih rotacija, realizuju u mirovnoj misiji na Kipru.

- S obzirom na iskustvo u realizaciji obuke jedinica za multinacionalne operacije, kvalitet do sada sprovedene obuke te jedinice i vežbovne aktivnosti koje će ovde biti realizovane, možemo reći da će naša, uvek vrlo visoka, očekivanja biti ispunjena, rekao je rukovodilac Tima za evaluaciju major Igor Janković. - Ocene osposobljenosti i pripremljenosti jedinice koja odlazi u misiju na Kipar donećemo u skladu s nacionalnim regulativama. U tom smislu ocenjivaćemo njihovu pripremljenost u dve celine.  Prva je osposobljenost za izvršavanje zadataka u multinacionalnoj operaciji, a druga je provera stečenog nivoa interoperabilnosti.

O sadržaju trodnevne vežbe evaluacije „Mediteran 05“ govorio je njen komandant major Dejan Videnović.

- Na poligonu imitiramo zbivanja i aktivnosti koje se odvijaju u isturenom baznom kampu, stalnom i privremenom kontrolnom punktu, na osmatračkim stanicama i tokom patroliranja u zoni operacija na Kipru, rekao je Videnović. - Na tom podeljenom mediteranskom ostrvu pripadnici streljačkog voda izvršavaće različite zadatke, u skladu s misijom koju tamo obavljaju. Od nivoa njihove osposobljenosti za izvršavanje tih zadataka zavisiće i stepen interoperabilnosti jedinice s jedinicama drugih armija, angažovanim u mirovnoj misiji. Zato je nužno da i ova vežba bude što približnija stvarnoj situaciji na Kipru. S obzirom na naše iskustvo, sticano tokom nekoliko godina, verujem da će rezultati biti u okviru očekivanih.

Govoreći o svojim očekivanjima od vežbe, na kojoj treba da pokaže koliko je jedinica kojom komanduje osposobljena za izvršavanje brojnih zadataka, komandir voda kapetan Milan Ristić je rekao:

- Na Kipru obavljamo tri različita zadatka. Dva odeljenja će biti smeštena na bazi „Stefan Nemanja“ i angažovana na zadacima patroliranja u zoni odgovornosti u Sektoru 4, jedno odeljenje obavlja osmatračke zadatke u selu Bilo, a dva odeljenja su u Kampu „General Štefanek“ gde obezbeđuju bazu.  Rezultati iskazani od sredine jula do danas daju nam za pravo da se nadamo visokoj oceni Tima za evaluaciju i uspehu u obavljanju zadataka zbog kojih odlazimo u mirovnu misiju, rekao je kapetan Ristić.