Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2013.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Hrvatske u poseti Vojsci Srbije



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa hrvatskim kolegom general-pukovnikom Dragom Lovrićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, čime je počela dvodnevna zvanična poseta najviše vojne delegacije te susedne države.

Dvojica generala danas će razgovarati o mogućnostima unapređenja saradnje između dve vojske u oblasti vojne ekonomije, obuke, obrazovanja te razmeni iskustava u oblasti multinacionalnih operacija. Reč je o prvoj službenoj poseti koja na najvišem nivou stiže u našu zemlju iz Oružanih snaga Hrvatske.

General Diković naglasio je da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi prioritet spoljne politike naše zemlje pa su međunarodne aktivnosti Vojske Srbije okrenute u istom smeru. Razmena kapaciteta i znanja, naročito u oblasti vojne ekonomije, obuke i obrazovanja između vojski Hrvatske i Srbije usmerena je ka očuvanju i unapređenju bezbednosti u regionu.

– Sa Oružanim snagama Republike Hrvatske imamo uspešnu saradnju koja je započeta pre nekoliko godina i ove godine imamo planiranih petnaestak zajedničkih aktivnosti, što pokazuje trend rasta. Nadamo se da će ovakva saradnja i razumevanje koje postoji između Oružanih snaga Hrvatske i Vojske Srbije doprineti rešavanju svih otvorenih pitanja između dve zemlje na političkom nivou – rekao je general Diković u obraćanju predstavnicima medija.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske general-pukovnik Drago Lovrić izrazio je zadovoljstvo zbog posete Beogradu, naglasivši da je, pre nešto više od dve decenije, u današnjoj zgradi Generalštaba, tadašnjem Centru visokih vojnih škola, pohađao poslediplomske studije.

General Lovrić saglasio se sa rečima srpskog kolege i rekao da će tokom posete njegova delegacija obaviti nekoliko razgovora sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije. On je podsetio na nedavno uspešno završenu simulacionu vežbu „Trenutni odgovor 2013“ tokom koje su izuzetno visok nivo spremnosti za zajednički rad pokazali oficiri obe vojske i rekao da će slične vežbe biti organizovane i narednih godina.

– Odbrambenu saradnju sa Republikom Srbijom vidimo kao temeljni stub regionalne saradnje, ali i saradnje u okviru evroatlantskih procesa kao što je Partnerstvo za mir i Evropska unija. Smatramo da možemo razgovarati o uspostavljanju određenih standarda, posebno u sklopu izgradnje sposobnosti za evropske borbene grupe i u tom procesu možemo razmeniti znanja. Hrvatska tih iskustava ima, budući da je u nekoliko navrata sudelovala u evropskim borbenim grupama – rekao je general-pukovnik Lovrić i naglasio da bi se time poboljšala sposobnost obe vojske u budućim akcijama očuvanja mira.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Љубиша Диковић | FLV
Генерал-пуковник Драго Ловрић | FLV
Дочек | FLV