Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.07.2013.

Godišnjica Karađorđeve smrti



U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli polaganjem venaca i odavanjem državne i vojne počasti je obeležena 196. godišnjica smrti vođe Prvog srpskog ustanka, vožda Karađorđa.

Lovorove vence kraj sarkofaga vožda Karađorđa položili su državi sekretar ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, upravnik Zadužbine Karađorđevića Dragan Veljić i predstavnici Društva za negovanje tradicije i oslobodilačkih ratova do 1918. godine.

Karađorđe Petrović bio je predvodnik Prvog srpskog ustanka i jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji između 1804. i 1813. godine. Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Ivankovcu 1805. godine, Mišaru i Deligradu 1806. godine i borbe za oslobođenje Beograda 1807. godine. Karađorđe je ubijen 25. jula 1817. godine u Radovanjskom Lugu kraj Velike Plane.

Obeležavajući godišnjicu smrti proslavljenog vođe Prvog srpskog ustanka, Srbija odaje počast voždu Karađorđu - utemeljitelju novovekovne srpske države.

Tanjug