Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.07.2013.

Saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom u oblasti zdravstva



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general prof. dr Zoran Popović, posetila je Drugu sanitetsku brigadu OS Ujedinjenog Kraljevstva u Jorku gde se upoznala sa kapacitetima vojne bolnice i posmatrala simulaciju Lake poljske bolnice ~'Bastion Role 3'~.

Delegacija je, tokom posete, obišla poligon za obuku sanitetske službe OS Ujedinjenog Kraljevstva i kapacitete koji su angažovani za izvođenje vežbe, model trupa helikoptera 'Činuk' u kome osmočlani tim za brza dejstva uvežbava zbrinjavanje povređenog, kao i model bolnice ~'Bastion'~, koja se nalazi u provinciji Helmand u Avganistanu.

Brigadni general prof. dr Popović ocenio je da postoji način kako da se viđena simulacija primeni u Srbiji, u cilju unapređenja postojećih vežbovnih kapaciteta. On je predložio da se u narednom periodu razmotri mogućnost upućivanja pripadnika sanitetske službe Ministarstva odbrane Republike Srbije na zajedničke vežbe ovog tipa sa Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva kao vid zajedničke podrške trupama za učešće u međunarodnim misijama u narednom periodu.

Pomoćnik načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva za zdravstvo general-major Džeremi Rouan podržao je predlog o upućivanju pripadnika sanitetske službe MO i VS na zajedničke vežbe i obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu. Takođe, on je ocenio da su istraživanja u oblasti toksikologije u Srbiji znatno naprednija i da je, pored ratne hirurgije, to oblast saradnje koju britanska strana želi da uspostavi sa sanitetskom službom oružanih snaga Srbije.