Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2013.

Završetak radionice „Integritet u budžetiranju i finansiranju odbrane“



U Domu Garde na Topčideru završena je trodnevna radionica „Integritet u budžetiranju i finansiranju odbrane“ u kojoj je učestvovalo više od  65 predstavnika zemalja jugoistočne Evrope i zemalja članica Saveta evroatlantskog partnerstva.

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Bugarske, Jermenije, Moldavije, Makedonije, Norveške, Rumunije, Ruske Federacije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Švedske, Programa za razvoj Ujedinjenih nacija ~(UNDP)~, Međunarodnog sekretarijata NATO, „Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga“ ~(DCAF)~, NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i većeg broja državnih organa Republike Srbije nadležnih za borbu protiv korupcije, učestvovali su u plenarnim diskusijama i radu po grupama.

Predmet analize bili su normativna osnova, organizacija i procedure upravljanja budžetom i finansijama u resoru odbrane, pri čemu je naročita pažnja posvećena pitanjima zaštite profesionalnog integriteta, prevencije i suzbijanje korupcije u budžetiranju i finansiranju odbrane. Razmatrana su najbolja, do sada poznata, praktična iskustva u planiranju i izvršenju budžeta odbrane, kao i način njihove primene u zemljama učesnicama NATO Programa za izgradnju integriteta i smanjenje nivoa korupcije u oblasti odbrane.

Radionicu je, zajedno sa predstavnicim NATO i ~DCAF~, završnim izlaganjem zaključio pomoćnik ministra za politiku odbrane, Miroslav Jovanović. U završnim izlaganjima naglašena je važnost činjenice da se na  skupu okupio značajan broj eksperata iz različitih organizacija i zemalja, koji se u svakodnevnom radu bave tematikom izgradnje integriteta, borbe protiv korupcije, budžetiranja i finansiranja odbrane. Očekuje se da do kraja 2013. godine bude završena analiza potreba zemalja učesnica Prilagođenog programa NATO za izgradnju integriteta u jugoistočnoj Evropi, nakon čega će se pristupiti izradi i primeni nepohodnih mehanizama i programa obuke, za period od 2014. do 2016. godine.