Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2013.

Sastanak grupe Srbija – NATO za reformu odbrane



U Domu Garde u Topčideru danas je održan redovni sastanak Grupe Srbija – NATO za reformu odbrane kojim je rukovodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović.

U radu sastanka učestvovali su i načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane ujedno i izvršni koordinator Grupe general-major prof. dr Mitar Kovač, rukovodioci radnih stolova Grupe, predstavnici NATO, vojni predstavnici 18 zemalja članica EU, NATO i Partnerstva za mir, kao i predstavnici NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije realizovali od februara do juna 2013. godine, u cilju dostizanja partnerskih ciljeva. Takođe, predstavljeni su trenutno učešće MO i VS u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU, kao i mogućnosti učešća Republike Srbije u mehanizmima PARP i IPAP.

Saglasno raspoloživim kapacitetima MO i VS, koji se mogu staviti na raspolaganje za obuku snaga za učešće u multinacionalnim operacijama, pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović ukazao je na postojeće kapacitete Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu i Baze „JUG“. 

Tokom izlaganja, rukovodioci radnih stolova Grupe predstavili su i zahteve za podrškom tokom realizacije narednih aktivnosti, posebno  za zajedničkim angažovanjem sa predstavnicima Republike Češke, Austrije, Slovačke, Velike Britanije, Norveške, Danske i SAD.

U vezi sa osposobljenošću deklarisanih jedinica MO i VS za učešće u multinacionalnim operacijama, iskazano je zadovoljstvo postojećim stepenom obučenosti, što je prikazano tokom vežbe ovih jedinica „ŠTIT 2013“, realizovanoj na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“. Tokom vežbe, a u skladu sa procedurama za angažovanje u Konceptu operativnih sposobnosti, od strane osam evaluatora VS, u prisustvu tri posmatrača zemalja NATO i stranih vojnih predstavnika akreditovanih u Republici Srbiji, realizovan je proces samoevaluacije nivoa 2 (SEL-2). Rezultati postignuti tokom samoevaluacije nivoa 2 (SEL-2), biće analizirani u funkciji pripreme deklarisanih jedinica za učešće u procesu NATO evaluacije nivoa 2 (NEL-2).

Zaključujući sastanak, pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović i predstavnik Direktorata za planiranje snaga NATO Frenk Boland, ukazali su na postignuti napredak u dosadašnjem radu Grupe, kao i uverenje da će se i u budućem radu aktivnosti odvijati uz podršku zemalja NATO, Programa „Partnerstvo za mir“ i EU, u funkciji dostizanja prihvaćenih ciljeva Partnerstva.