Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.05.2013.

Pomoćnik ministra Jovanović primio norvešku delegaciju



Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, koju predvodi ambasador Stefen Kongstad, primio je pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović i tom prilikom istakao kontinuitet uspešne saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije sa Ministarstvom odbrane Kraljevine Norveške.

Ambasador Kongstad, stalni predstavnik Kraljevine Norveške pri Ujedinjenim nacijama i predsedavajući Trećeg sastanka Konvencije o zabrani kasetne municije upoznao je pomoćnika ministra sa aktivnostima koje se sprovode na implementaciji Konvencije o zabrani kasetne municije i ujedno uputio poziv Republici Srbiji da pristupi Konvenciji. Posebno je izrazio zadovoljstvo na naporima koje Republika Srbija preduzima na polju razoružanja, kao i na ostvarenu i buduću saradnju Ministarstva odbrane sa NVO „Norveška narodna pomoć“ u oblasti uništavanja kasetne municije koje je Vojska Srbije oglasila viškom.

Pomoćnik ministra Jovanović je istakao da visoko kvalitetna saradnja Republike Srbije sa međunarodnim organizacijama u oblasti razoružanja i kontrole naoružanja, pre svega sa UN i OEBS, ima veoma veliki značaj za nastavak procesa reformi kojem je Ministarstvo odbrane istinski privrženo, što je posebno važno i za napredak naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU. Ministarstvo odbrane je aktivno u ispunjavanju međunarodnih obaveza u skladu sa odredbama iz konvencija, ugovora i programa iz oblasti razoružanja kojima je Republika Srbija pristupila, kao što su Otavska konvencija, ~CCW, CWC, BTWC, ATT, SALW ~i dr.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u okviru dugoročnih planova modernizacije planiraju nabavku savremenijeg naoružanja i vojne opreme, koje bi predstavljalo zamenitelje za kasetnu municiju. Usled negativnog delovanja finansijske krize, navedeni proces je znatno usporen.

Tragični događaji sa smrtnim posledicama koji su se u proteklom periodu desili za vreme uklanjanja eksplozivnih ostataka rata sa dela teritorije Republike Srbije, koriste se kao argument zbog kojeg Republika Srbija treba da pristupi Konvenciji o kasetnoj municiji. Time se ustvari, zanemaruje činjenica da tragične žrtve nisu posledica kasetne municije koja se nalazi u naoružanju Vojske Srbije, već su posledica upotrebe kasetne municije NATO zemalja tokom bombardovanja 1999. godine protiv vojnih i civilnih ciljeva na teritoriji Republike Srbije.

Imajući u vidu zabranu upotrebe, vremenske resurse kasetne municije sa kojim raspolaže i ograničene kapacitete namenske industrije i TRZ Kragujevca kada je u pitanju remont i poboljšanje karakteristika, Ministartvo odbrane preduzima mere i aktivnosti da se deo kasetne municije povuče iz operativne upotrebe i u saradnji sa „Norveškom narodnom pomoći“ pristupi njenom delaboriranju i uništavanju.

Dosadašnju saradnju u oblasti uništavanja viškova municije i ubojnih sredstava sa međunarodnim organizacijama OEBS, UN (Kancelarijom UN za razvoj-UNDP), EU, kao i inicijativu članica NATO za uspostavljanje novog poverilačkog fonda za Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane ocenjuje veoma uspešnom i posvećeno je njenom daljem razvoju.