Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.05.2013.

Poseta predstavnika Akademije nacionalne odbrane Nigerije



Poseta predstavnika Akademije nacionalne odbrane SR Nigerije našoj zemlji započela je danas y kasarni Topčider, prijemom i prezentacijom Ministarstva odbrane Republike Srbije koje je upriličio pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović.

Upućujući reči dobrodošlice gostima, pomoćnik ministra je izrazio nadu da će svi ciljevi posete delegacije prijateljske zemlje biti realizovani. On je istakao da visoko ceni instituciju Univerziteta odbrane Republike Nigerije i da u našoj zemlji postoji veoma slična ustanova, Škola nacionalne odbrane kao deo Univerziteta odbrane.

- Naš cilj je da vam tokom vaše posete predstavimo potencijale Republike Srbije u oblasti obrazovnog sistema, vojno-tehničkih i vojno-medicinskih potencijala i sposobnosti, kao i kapacitete naše namenske industrije - istakao je Jovanović.

Osim elemenata politike odbrane Republike Srbije, koje je predstavio pomoćnik ministra, današnja prezentacija, na zahtev gostiju, obuhvatila je i izlaganje o reformama i strategijskim dokumentima u sistemu odbrane, kao i o iskustvima iz ratova sa prostora bivše Jugoslavije, za koje su bili zaduženi pukovnik Dragan Tatomir iz Uprave za strategijsko planiranje i Milan Terzić, istoričar Instituta za strategijska istraživanja.

Prema planu posete, za goste iz Akademije nacionalne odbrane Nigerije sutra će biti organizovana prezentacija organizacionih jedinica Generalštaba Vojske Srbije, Univerziteta odbrane, Vojnomedicinske akademije i Vojne akdemije, dok je za poslednji dan posete, u sredu predviđena poseta Vojnotehničkom institutu, Javnom preduzeću Jugoimport SDPR i poligonu Nikinci.