Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2013.

Svetski Dan sestrinstva obeležen na VMA



Na svečanom skupu u amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je obeležen svetski Dan sestrinstva. Praznik je koleginicama i kolegama čestitao načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković. On je podsetio da Vojnomedicinska akademija ima dugu tradiciju negovanja sestrinske profesije i da je među najzaslužnijim sestrama za utemeljenje i razvoj sestrinstva u vojnom sanitetu njih pet dobilo medalje „Florens Najtingejl”, koju dodeljuje međunarodni Crveni krst.

General Novaković je rekao da se taj dan godinama obeležava na VMA kao jedan od najvažnijih i svakako najdražih datuma. Govorio je i o budućnosti sestrinstva i naglasio da je jedan od prioriteta te ustanove ulaganje u kontinuiranu medicinsku edukaciju medicinskih sestara i tehničara.

Načelnik VMA se osvrnuo i na važnost kontakta medicinske sestre i pacijenta i rekao:

– Koliko god da ste opterećene poslom, svakodnevnim problemima, nedovoljnim primanjima, a znam da jeste, ljubazna reč ne sme da nedostaje. To nije i ne sme biti opravdanje zbog kojeg trpe oni zbog kojih mi i postojimo, a to su naši pacijenti. Posao medicinske sestre, i u materijalno mnogo bolje situiranim društvima, pre svega se zasniva na entuzijazmu i humanosti.

Glavna sestra VMA Verica Milovanović je istakla da je sestrinstvo izuzetno teška, zahtevna i značajna profesija u zdravstvenom sistemu u celosti, i da savremeno sestrinstvo nameće i zahteva nove principe i nova shvatanja o zdravlju ljudi i pružanju zdravstvene nege. Ona je na kraju rekla da je zdravstvena nega na VMA uvek bila na zavidnom novou i da je danas primer dobre prakse i uzor drugima kako treba raditi.

Na svečanom skupu proglašena je sestra godine VMA za 2012. To je Milena Ratković, glavna sestra Klinike za nefrologiju VMA. Pored nje, povodom svetskog Dana sestrinstva nagrađene su i Ljubinka Davidović, Ljiljana Stojković, Jelena Janković, Dubravka Obradović i Anđa Grubišić.

Međunarodni Dan sestrinstva proslavlja se u spomen na Florens Najtingejl koja je svojim radom dala snažan doprinos u formiranju savremenog profesionalnog sestrinstva.