Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2013.

Saradnja sa Alžirom



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović sastao se sa izaslanikom odbrane DNR Alžir u Beogradu, pukovnikom Aisa Kaled El Bejom.

Na sastanku su razmenjena mišljenja o unapređenju strateške saradnje u oblasti odbrane i realizaciji aktivnosti iz Plana srpsko–alžirske vojne saradnje u 2013. godini.  Obostrano je konstatovano je da su odnosi dve države, zasnovani na istorijskoj bliskosti i prijateljstvu dva naroda, tradicionalno dobri i neopterećeni otvorenim pitanjima, kao i da saradnja u oblasti odbrane predstavlja najrazvijeniji oblik bilateralne saradnje dve zemlje.

Izaslanik odbrane Alžira u Beogradu izrazio je zadovoljstvo razvojem i intenziviranjem ukupne saradnje, posebno u oblasti vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje. On je istakao da saradnja ima uzlazni trend, kao i da su dosadašnji uspešni rezultati u ovoj oblasti, postignuti zahvaljujući profesionalizmu i izuzetnom kvalitetu kadra Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Sagovornici su ukazali na potrebu i značaj očuvanja prijateljstva dva naroda i države u cilju ostvarenja zajedničkih interesa.

Ocenjeno je da bi organizacija susreta na visokom nivou, radi razmene stavova i definisanja strateških smernica, doprinela daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane.