Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2013.

Saradnja sa Holandijom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju brigadni general Ljubomir Nikolić primio je dvočlanu delegaciju Kraljevine Holandije, koju je predvodio izaslanik odbrane potpukovnik Robert Verbruh.

Brigadni general Nikolić je ocenio da je saradnja u oblasti odbrane sa Holandijom na zadovoljavajućem nivou i da postoji dobar procenat realizacije planiranih aktivnosti. On je zahvalio predstavniku Kraljevine Holandije na pomoći u organizaciji kurseva prava u oružanim sukobima i civilno vojnih odnosa, kao i na daljoj podršci u razvoju projekta „Podoficir“. Budući da se saradnja najviše ostvaruje u oblasti obrazovanja, brigadni general Nikolić je pozvao holandsku stranu da u narednom periodu iznese predloge za kvantitativno i kvalitativno unapređenje saradnje.

Potpukovnik Verbruh je ocenio da je saradnja u oblasti odbrane dobra i napomenuo da Holandija ima nameru i dalje da radi na aktivnom unapređenju saradnje sa Srbijom uprkos ozbiljnim budžetskim restrikcijama.

Bilateralna saradnja u oblasti odbrane težišno se odvija kroz podršku razvoju podoficirskog kora, razvoj kapaciteta civilno-vojnih odnosa i civilno-vojne saradnje, primenu humanitarnog prava u oružanim sukobima i razmenu iskustava po pitanju rodne ravnopravnosti.

Na sastanku je usaglašen i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu.