Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.04.2013.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Turskom



U Upravi za međunarodnu vojnu saradnju danas su održane bilateralne odbrambene konsultacije sa delegacijom Generalštaba oružanih snaga Republike Turske. Delegacije su na zvaničnim razgovorima predvodili načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju brigadni general Ljubomir Nikolić i načelnik Sekcije za bilateralu Uprave za međunarodne vojne odnose Generalštaba Oružanih snaga Turske pukovnik Metin Uzel.

Razmenjena su mišljenja o svim aspektima bilateralne vojne saradnje, kao i o aktivnostima Republike Turske i Republike Srbije u okviru regionalne saradnje i učešća u multinacionalnim operacijama.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo stepenom ostvarene saradnje u oblasti odbrane i tendencijom daljeg unapređenja. Saradnju karakterišu susreti na visokom nivou i veliki broj aktivnosti. Težište saradnje je u aktivnostima u okviru regionalnih bezbednosnih integracija i inicijativa, školovanju i obuci, učešću u zajedničkim vežbama specijalnih snaga, kao i vojnoekonomskoj saradnji.

Aktivnosti iz Plana bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu, uz aktivnosti usavršavanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na različitim kursevima u Centru izuzetnosti za borbu protiv terorizma i Centru PzM za obuku, omogućavaju dalje kvalitativno unapređenje saradnje.