Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.03.2013.

Saradnja sa Memorijalnim muzejom holokausta SAD



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović sastao se sa predstavnikom Memorijalnog muzeja holokausta SAD Radu Joanidom sa kojim je razgovarao o uspostavljanju saradnje Muzeja holokausta sa Vojnim arhivom Ministarstva odbrane. Sastanku su prisustvovali predstavnici Instituta za strategijska istraživanja, Vojnog arhiva, Uprave za strategijsko planiranje, kao i izaslanik odbrane SAD pukovnik Pol Brocen i predstavnici ambasade SAD u Beogradu.

Pomoćnik ministra Jovanović je, tom prilikom, rekao da Vojni arhiv čuva arhivsku građu koja je od izuzetnog nacionalnog značaja, ali i da je ona predmet interesovanja brojnih istraživača i institucija iz inostranstva.

„Ono što posebno spaja narode je patnja i stradanja kroz koju su prošli u svojoj istoriji, pa je zbog toga od posebnog interesa da se kroz aktivnosti i saradnju institucija država stvore uslovi da dokumenta koja potvrđuju te činjenice ne budu predmet čuvanja u arhivima, već da budu dostupna javnosti i građanima sa ciljem da se ne zaborave stradanja i žrtve“ naglasio je Jovanović.

Tokom razgovora naglašeno je da je Ministarstvo odbrane veoma zainteresovano za buduću saradnju sa Memorijalnim muzejom holokausta SAD, posebno imajući u vidu renome takve institucije.

Predstavnik Memorijalnog muzeja holokausta SAD Joanid je zahvalio na prijemu na koji je naišao u Ministarstvu odbrane i rekao da je ostvarivanje saradnje sa Vojnim arhivom veoma značajno za Memorijalni muzej holokausta SAD zbog velike količine originalne arhivske građe o holokaustu koja se nalazi u Vojnom arhivu, posebno istakavši spremnost Memorijalnog muzeja holokausta SAD da donacijom tehničke opreme za digitalizaciju pomogne radu Vojnog arhiva.

Memorijalni muzej holokausta SAD je agencija Vlade SAD koja edukuje američke građane o sudbini Jevreja i drugih etničkih, verskih i političkih grupa koje su sistematski progonjene tokom Drugog svetskog rata od strane nacista i njihovih saveznika. U skladu sa svojim mandatom, Muzej ima za cilj stvaranje sveobuhvatne arhive koja bi dokumentovala tragediju holokausta.