Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.03.2013.

Unapređenje saradnje sa Velikom Britanijom



Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas u Londonu sa državnim sekretarom za odbranu Filipom Hamondom, generalnim direktorom za bezbednosnu politiku Ministarstva odbrane Tomom Mek Kejnom i ministrom za međunarodnu bezbednosnu strategiju dr Endrjuom Morisonom.

Teme razgovora bile su EU integracije, Kosovo i Metohija, politika odbrane, regionalna bezbednost, aspekti multilateralne i bilateralne vojne saradnje.

Vučić je na kraju sastanka istakao da će Srbija imati značajnu podršku Velike Britanije na svom evropskom putu, ali i da očekuje unapređenje bilateralne, političke i ekonomske saradnje.

"Očekujem dolazak značajnih britanskih investitora u Srbiju", naglasio je Vučić.

Po pitanju saradnje u oblasti odbrane, Vučić je sa britanskim kolegama razgovarao i o unapređenju civilnih sposobnosti učešća u multinacionalnim operacijama na očuvanju mira, zajedničkim projektima unapređenja sposobnosti protivvazdušne odbrane, učešću u projektima unapređenja regionalnih sposobnosti i daljem unapređenju vojnomedicinske saradnje.

Vučić se u popodnevnim časovima sastaje sa predstavnicima vojne obaveštajne službe Velike Britanije sa kojima će razgovarati o otpočinjanju saradnje u ovoj oblasti.

Svoju posetu Velikoj Britaniji Vučić završava sastankom sa Dejvidom Livingtonom, ministrom za Evropu.