Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2013.



Danas je u Domu Garde Direkcija za upravljanje projektima Ministarstva odbrane Republike Srbije informisala strane vojne predstavnike o svojim funkcionalnim nadležnostima i najvažnijim projektima.

U uvodnoj reči, pomoćnik ministra za budžet i finansije Srbislav Cvejić, u ime Ministarstva odbrane, zahvalio je gostima na dosadašnjem razumevanju i donatorskoj pomoći i istakao da je Ministarstvo odbrane složen i veoma odgovoran sistem.

– Zato je potrebno njegovo neprestano organizaciono unapređenje, kao i strukturna dogradnja. Želimo da svoje aktivnosti težišno usmerimo na savremenu funkcionalnu i tehnološku projektnu podršku strukturama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije radi realizacije prioritetnih ciljeva u modernizaciji našeg sistema odbrane – istakao je pomoćnik ministra.

Direktor Direkcije za upravljanje projektima dr Proda Šećerov predstavio je tu novu strukturu Ministarstva odbrane stranim vojnim predstavnicima i upoznao ih sa kolektivom pred kojim je, kako je istakao, novi izazov i odgovornost, i koji je za kratko vreme koliko postoji, pripremio oko 20 projekata od kojih su četiri danas predstavljena.

– Ključne funkcije Direkcije su planiranje i priprema projekata, apliciranje kod nadležnih institucija u zemlji i inostranstvu, kao i sprovođenje i praćenje odobrenih projekata – istakao je dr Šećerov, koji je kao jedan od ciljeva današnje prezentacije, kojoj je prisustvovao i državni sekretar Zoran Đorđević, istakao prikaz kontinuiteta strukturnih promena u Ministarstvu odbrane od jula 2012. godine.

Stranim vojnim predstavnicima predstavljeni su projekti unapređenja kancelarijskog poslovanja u MO i VS primenom savremenih informaciono – komunikacionih tehnologija (EDMC), unapređenja infrastrukture u glavnom internet centru MO i VS, podizanja kapaciteta CUK ABHO MO RS i projekat  o bioterorizmu.

Gosti, koji su se najviše interesovali za projekte o bioterorizmu i informatovnim tehnologijama, istakli su da su današnje informacije bile veoma korisne.

Izaslanik odbrane Švajcarske Konfederacije vicedoajen pukovnik Markus Vidmer zahvalio je domaćinu na sistematičnim informacijama o projektima za koje se nada da će imati podršku od strane partnerskih zemalja i poželeo puno uspeha u radu.

Strane vojne predstavnike na kraju je pozdravio državni sekretar Zoran Đorđević koji je istakao da je ovaj skup veoma bitan za Ministarstvo odbrane jer je na njemu prezentovan deo projekata čija se realizacija planira. On je izrazio nadu da će saradnja na realizaciji značajnih projekata biti nastavljena na zajedničku korist.