Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2013.

Intenziviranje vojne saradnje sa Alžirom



U Ministarstvu nacionalne odbrane Demokratske i Narodne Republike Alžir, od 8. do 12. januara 2013. godine, održana je Prva sednica Mešovite komisije zadužene za nadzor alžirsko-srpske vojne saradnje.

Sastankom su predsedavali general-major Danko Jovanović, načelnik Uprave za logistiku (J-4) GŠ VS ujedno kopredsednik srpskog dela Mešovite komisije i general-major Gris Abdelhamid (Ghris Abdelhamid) - šef Departmana za organizaciju i logistiku pri Generalštabu KoV ujedno kopredsednik alžirskog dela Mešovite komisije.

Konstatovano je da prijateljski odnosi dve zemlje predstavljaju odličnu osnovu za razvoj i intenziviranje ukupne saradnje, kao i da saradnja u oblasti odbrane predstavlja najrazvijeniji oblik bilateralne saradnje dve zemlje.

Prvo zasedanje Mešovite komisije održano je sa ciljem da se identifikuju oblasti saradnje od zajedničkog interesa i uspostavi sinergija vojno-tehničkih i industrijskih potencijala i kapaciteta dve zemlje radi transfera tehnologija i znanja u okviru privilegovanog partnerstva u službi zajedničkih interesa.

Težište rada na zasedanju bili su razgovori o nastavku i unapređenju strateške saradnje u oblasti odbrane, analiza aktivnosti bilateralne saradnje u 2012. godini, usaglašavanje Plana bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu i potpisivanje Poslovnika o radu Mešovite komisije. 

Dogovoreno je da saradnju u oblasti odbrane treba intenzivirati prvenstveno u oblastima vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje, ali i kroz vojno-vojnu i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

Planirano je da drugo zasedanje Mešovite komisije bude održano krajem 2013. godine u Beogradu.