Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2012.

Pokazna vežba o karakteristikama vozila FAP 1118



Na autodromu „Beranovac“ kod Kraljeva održana je pokazna vežba čija je tema bila prikaz razvoja, namene i tehničkim karakteristikama terenskog vozila FAP 1118 u organizaciji Uprave za opštu logistiku Sektora za materijalne resurse.

Prema rečima rukovodioca vežbe, šefa odseka za saobraćaj i transport Uprave za opštu logistiku, pukovnika dr Željka Rankovića, reč je o vozilu koje je zvanično uvršteno u opremu Vojske Srbije i neophodno je da bude predstavljeno kolegama koje će ga koristiti, kao i kolegama iz struke i saobraćajne službe.

Pokaznom vežbom, u okviru četiri radne tačke, upravljanje vozilom u putnim i terenskim uslovima i savladavanje prepreka, izvlačenje i samoizvlačenje vozila, ukrcavanje i iskrcavanje vojnika u tovarni sanduk, kao i probne vožnje učesnika vežbe, sagledane su mogućnosti prvog terenskog vozila Vojske Srbije koji ima motor sa EURO 3 normama, ABS uređaj i radijalne pneumatike bez unutrašnjeg pneumatika.

Do sada je ugovoreno 78 motornih vozila FAP 1118 BS/AB 4x4, 4t, Vojsci Srbije je isporučeno 68, dok će ostala biti dostavljena sledeće godine.

Razvojem pomenutog vozila i njegovim usvajanjem u sistem naoružanja i opreme Vojske Srbije, stekli su se uslovi da se u narednom periodu tim vozilom zamene neborbena motorna vozila programa TAM, koja se sada koriste u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

U nameri da ukažu na najvažnije karakteristike i odgovore na pitanja učesnika, vežbi su prisustvovali i predstavnici Vojnotehničkog instituta, kao nosioca razvoja vozila, Tehničko-opitnog centra, kao nosioca ispitivanja, i fabrike FAP iz Priboja kao proizvođača vozila.
photoFOTOGALERIJA