Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.12.2012.

U Domu Vojske predstavljena knjiga "Višenamenski borbeni avioni"



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je predstavljena knjiga „Višenamenski borbeni avioni“, potpukovnika dr Slaviše Vlačića u izdanju Medija centra “Odbrana”.

Govoreći o značaju knjige, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić rekao je da je ona, pre svega, neophodna za mlade vazduhoplovce, a da je potpukovnik Vlačić, s obzirom na 15 godina iskustva u letačkim jedinicama i naučnom radu, kredibilan autor.

- Ciljna grupa koja bi trebalo da pročita ovu knjigu su ljudi koji se bave vazduhoplovnom industrijom. Ona treba da bude izazov za njih i da ih inicira u kom pravcu vazduhovplovna industrija i istraživanja u Srbiji treba da idu u budućnosti – istakao je general Bandić dodajući da smo mi zemlja sa stogodišnjom tradicijom vazduhoplovstva, ali i sa dugom istorijom kapaciteta za proizvodnju vazduhoplova, a da je u tom delu ukazano na potencijalne pravce razvoja.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, ocenio je da je autor iskustva iz bogate karijere preneo u pomenuto delo, a ono je ujedno i sinteza iskustava i pogleda jedne generacije naših vazduhoplovaca.

- Reč je o prvom celovitom radu koji govori o toj problematici i mi, praktično, nemamo, nacionalnu vazdušnu publicistiku. Knjiga je izašla u pravom momentu – istakao je Radić dodajući da je definisati višenamenski borbeni avion današnjice nije ni malo jednostavno, a u knjizi može da se pronađe objašnjenje šta je zapravo takav avion i šta se od njega očekuje.

Prema rečima autora koji je šef katedre Vojnog vazduhoplovstva na Vojnoj akademiji, knjiga je rezultat dvadesetogodišnjeg naučnog rada u oblasti vaojnog vazduhoplovstva.

- Motiv za pisanje jednog ovakvog dela je višestruk. Naime, mi više od dve decenije nemamo odgovaraujuću literaturu iz oblasti vojnog vazduhoplovstva, ni stručnu a ni popularnu, a literatura iz koje kadeti uče je skromna i zastarela. Ono što je ovu knjigu izdvaja od ostalih je to što ona sadrži podatke dobijene direktno od proizvođača vazduhoplova – istakao je potpukovnik Vlačić.

On je objasnio da knjigu čine dva dela, prvi, stručniji, u kome se daje odgovor na pitanje šta je to što danas odlikuje višenamenski borbeni avion, a drugi deo je posvećen njihovom konkretnom opisu.