Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.12.2012.

Slovačka preuzela ulogu kontaktne ambasade NATO u Srbiji



U Ambasadi Češke Republike danas je održana svečanost povodom završetka mandata kao kontaktne ambasade NATO u Srbiji i predaje dužnosti Ambasadi Slovačke Republike. Tom prilikom Nj.E. ambasador Slovačke Jan Varšo preuzeo je mandat od Nj.E. ambasadorke Češke Hane Hubačkove.

Svečanosti su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica, predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, Vojske Srbije, ambasadori u Republici Srbiji i strani vojni predstavnici.

Ambasadorka Češke zahvalila je na saradnji i podršci prethodnih godina napominjući da je Srbija postigla odlične rezultate u saradnji s NATO. Ona je poželela mnogo uspeha narednoj kontaktnoj ambasadi, ambasadi Slovačke.

Novi mandatar, ambasador Varšo, istakao je da će naredne dve godine, kao kontaktna ambasada NATO, pokušati da nastavi dobru saradnju kakvu je imala Češka u proteklom mandatu.

- Želimo da sarađujemo i s drugim institucijama u Srbiji kao i sa sedištem NATO u Briselu. Bezbednost i odbrana deo su državne politike, i na tom polju nam je drago što su kolege iz Češke postigle napredak u okviru programa Partnerstvo za mir. Mi ćemo nastaviti tu saradnju s Ministarstvom odbrane, Ministarstvom spoljnih poslova, Narodnom Skupštinom Republike Srbije i nekim nevladinim organizacijama, a pored toga i saradnju naših zemalja na polju bezbednosti, ne samo u multilateralnoj nego i u bilateralnoj saradnji, istakao je ambasador Slovačke.

Ambasada Republike Češke od 1. 1. 2009. godine obavljala je funkciju kontaktne ambasade NATO u Srbiji. Kontaktna ambasada NATO ima ključnu ulogu u prenosu informacija između NATO (i njegovog Sektora za javnu diplomatiju) i date partnerske zemlje.