Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.11.2012.

Predavanje ministra odbrane Italije Đampaolo Di Paola u Domu Vojske



U nastavku posete srpskoj prestonici, ministar odbrane Italije Đampaolo Di Paola održao je večeras predavanje „Od globalnog ka lokalnom – bezbednosni izazovi i odgovori“ u Velikoj sali Doma Vojske Srbije.

Tom prilikom, ministar Di Paola, ukazao je na značaj vizionarske politike kako u Italiji, tako i u Srbiji i u Evropi u celosti, naročito u vreme krize koja se još uvek oseća. Uz to, kako je naglasio, u globalnom svetu, stvari i problemi ne smeju se sagledavati samo iz lokalne perspektive, već se mora imati šira, globalna, slika da bi se došlo do najoptimalnijih i dugoročnih rešenja.

Prema rečima italijanskog ministra odbrane, Evropa je danas na raskrsnici, i pravi je trenutak za uvođenje novog seta pravila kako bi se izgradila jača i celovitija porodica evropskih zemalja, što, kako je ocenio, nije lako imajući u vidu fiskalna ograničenja.

Govoreći o aktuelnim bezbednosnim pitanjima, ministar Di Paola je istakao da nacionalna bezbednost nije nešto što treba da rešava ministarstvo odbrane i vojska u jednoj zemlji, već vlada, ukazujući da je sada pravo vreme da se podigne svest o tom pitanju.

Kao poseban nastavak drugog Beogradskog bezbednosnog foruma, predavanje su organizovali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, nevladinih organizacija i akademskih institucija.