Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2012.

Poseta Beogradske asocijacije vojnih izaslanika Univerzitetu odbrane



Predstavnici Beogradske asocijacije vojnih izaslanika koju je predvodio izaslanik odbrane Češke Republike pukovnik Loran Kurtoši posetili su danas Rektorat Univerziteta odbrane.

Poželevši dobrodošlicu gostima, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić istakao je da, iako je ta visokoškolska vojna ustanova veoma mlada, tradicija vojnog školstva u našoj zemlji duža je od 160 godina.

- U jednom trenutku smo procenili da je najbolje da sve vojne naučnoistraživačke resurse okupimo na jednom mestu, što je naišlo na podršku kako Ministarstva odbrane, tako i univerzitetske zajednice naše zemlje – rekao je general Jevtić dodajući da je specifičnost tog Univerziteta to što uz akademske ima i zahteve vezane za vojne zadatke, a sve to kroz tehničko-tehnološko, humanističko i polje medicinskih nauka.

Rektor je, takođe, ukazao na značaj mobilnosti kako kadeta tako i nastavnog osoblja, i iskoristio priliku da pozove vojne predstavnike na partnerstvo u budućoj saradnji u vojnom naučnoobrazovnom polju, jer, kako je istakao, znanje i nauka ne poznaju granice.

U nastavku susreta, predstavnici organizacionih celina Univerziteta odbrane prezentovali su izaslanicima odbrane tela, rukovodstvo i programe Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

U razgovoru koji je obeležio poslednji deo današnjeg susreta bilo je reči o angažmanu profesora i predavača iz različitih civilnih struktura, o značaju poseta delegacija visokoškolskih vojnih ustanovama međunarodnim organizacijama, kao i o mogućnostima organizovanja nastave na pojedinim studijskim programima, na engleskom jeziku.