Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.11.2012.

Državni sekretar Nikolić razgovarao sa ambasadorom Španije



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić razgovarao je sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Arturom Laklaustrom Beltranom, povodom današnje posete načelnika Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije Generalštabu Vojske Srbije.

Državni sekretar Nikolić upoznao je ambasadora sa strateškim opredeljenjima Republike Srbije u procesu evropskih integracija i dosadašnjim rezultatima implementacije spoljnopolitičkih prioriteta. Borba protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije jedan je od prioriteta Vlade koji ostvaruje i uz angažovanje nadležnih organa Kraljevine Španije.

„Srbija će nastaviti svoj evropski put i unapređenje regionalne saradnje. Republika Srbija opredeljena je za politiku odbrane zasnovanu na vojnoj neutralnosti“, rekao je državni sekretar.

Obostrano zadovoljstvo izraženo je činjenicom da Srbija i Španija neguju prijateljske odnose bez otvorenih pitanja.

„Vlada Srbije poštovaće prethodne dogovore Beograda i Prištine. Predsednik Srbije kao i ministar odbrane zalažu se za nastavak dijaloga na višem nivou, uz učešće UN i drugih zainteresovanih strana“ zaključio je državni sekretar Nikolić.

Ambasador Laklaustra potvrdio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom. „Španija ima bogato iskustvo iz učešća u mirovnim operacijama i opredeljena je za nastavak zajedničkog angažovanja. Ministarstvo odbrane može da bude ponosno na Univerzitet odbrane i Vojnomedicinsku akademiju“, rekao je Laklaustra.

On je potvrdio proaktivan stav Španije koja će nastaviti da pruža podršku Srbiji u daljem procesu evropskih integracija. Takođe, pored izražene bilateralne vojne saradnje, očekuje se intenziviranje ekonomskih odnosa i robne razmene.