Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.11.2012.

Sastanak državnog sekretara Nikolića i admirala Garsija Sančeza



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije admiralom Fernandom Garsija Sančezom koji sa delegacijom boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Republici Srbiji.

Tokom razgovora postignuta je obostrana saglasnost da, iako je saradnja u oblasti odbrane uspostavljena 2009. godine, progres i intenzitet saradnje su u stalnom porastu, što potvrđuje i zajedničko angažovanje pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Španije u misiji UNIFIL u Libanu.

Državni sekretar Nikolić pohvalio je dostignuti nivo saradnje koja se težišno odvija kroz saradnju specijalnih jedinica, kao i razmenu iskustava i učešće u multinacionalnim operacijama.

„Kraljevina Španija je strateški partner za angažovanje u multinacionalnim operacijama. Zahvalni smo na podršci u misiji UNIFIL u Libanu, gde očekujemo znatno veće angažovanje u narednom periodu. Nameravamo da saradnju u oblasti obrazovanja i vojne medicine podignemo na viši nivo“, rekao je državni sekretar Nikolić.

Admiral Sančez je naglasio zainteresovanost španske strane za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, s ciljem podizanja nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga dve zemlje. On je upoznao sagovornike sa procesom transformacije Oružanih snaga Kraljevine Španije i istakao da zajedničko angažovanje u operaciji UNIFIL doprinosi podizanju saradnje u oblasti odbrane na viši nivo. Takođe, ponudio je da se razmotre mogućnosti za zajedničko angažovanje u borbenim grupama Evropske unije.